Egen pensjonskonto (EPK)

Snart er fristen for å reservere seg

Vi har fått tall fra Norsk Pensjon på hvor mange som har valgt selvvalgt leverandør for egen pensjonskonto, og hvor mange som har reservert seg mot én samlet konto.

PENSJON: I år kan mange samle all pensjonssparingen på én konto. Spareøkonom Bjørn Erik Sættem forklarer. Video: Michael Jæger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 30. april er fristen for å reservere seg mot den automatiske sammenslåingen av pensjonskapitalbevis i én egen pensjonskonto (EPK) via reservasjonsløsning hos Norsk Pensjon.

Dersom du ikke foretar deg noe innen denne fristen - og er én av de rundt 1,5 millioner arbeidstakerne i privat sektor som har mulighet til å få pensjonskontoen - vil all opptjent innskuddspensjon fra tidligere arbeidsforhold automatisk bli samlet hos pensjonsselskapet til din nåværende arbeidsgiver i løpet av 2021.

Slik har vi utnyttet EPK så langt

Tall Dinside har fått fra Norsk Pensjon viser at per 21. april har...

  • 4900 reservert seg mot å få all pensjonen sin flyttet til én EPK
  • 44 000 fremskyndet flyttingen av pensjonskapitalbevis til EPK hos nåværende arbeidsgiver
  • 34 000 valgt å flytte pensjonen sin til en selvvalgt leverandør, det vil si et annet pensjonsselskap enn det de har hos nåværende arbeidsgiver

Lave tall, men venter økning

Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet påpeker at de 34 000 som har valgt selvvalgt leverandør på landsbasis, utgjør rundt to prosent av arbeidstakere med innskuddspensjon som kan få EPK.

- To prosent er et lavt tall, men omtrent som vi hadde forventet. Vi venter imidertid at tallet vil øke utover året og seinere år til en selvvalgt-andel på mellom 10 og 20 prosent, altså 150 000 til 300 000 pensjonskunder, sier Sættem til Dinside.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet mener tallene tyder på at de fleste står «standardløpet», som innebærer at tidligere pensjonskapitalbevis samles hos nåværende arbeidsgiver.

Disse bør vurdere å reservere seg

Jensen sier videre at det å reservere seg mot sammenslåing av all gammel pensjonsoppsparing kan være nyttig for dem som har pensjonskapitalbevis på under 20 000 kroner, siden disse pengene kan utbetales umiddelbart når du bli pensjonist.

- Dette kan være nyttig for arbeidstakere som snart skal pensjonere seg, mens for yngre arbeidstakere vil det være mer fornuftig å slå sammen små pensjonsbeholdninger, slik at de unngår at høye gebyr «spiser opp» pensjonen, sier Jensen til Dinside.

Etter Forbrukerrådets syn er det generelt en fordel å slå sammen pensjonsbeholdning fra tidligere arbeidsgivere med pensjonen fra dagens arbeidsgiver. Det vil spare kundene for gebyr, og det vil dermed bli mer pensjon per innbetalt krone.


Pensjonskapitalbevis på 1-2-3

  1. Et pensjonskapitalbevis (PKB) er oppspart pensjon fra tidligere arbeidsgivere hvor du hadde innskuddspensjon, som utstedes når du slutter i jobben og inneholder pensjonen arbeidsgiver har betalt inn mens du har vært ansatt.
  2. Hvis du har hatt flere arbeidsgivere, kan du ha flere PKB-er, og det lønner seg som regel å slå dem sammen, for da får du bedre oversikt og lavere gebyr.
  3. Så lenge du er ansatt er det nemlig arbeidsgiver som betaler gebyrene knyttet til pensjonssparingen, men dette endrer seg når du slutter i jobben, for da må du betale alle gebyr knyttet til forvaltning og administrasjon av PKB-ene.

Ikke reservert deg, men så angrer du?

Informasjonssjef Tom Staavi i Finans Norge sier at dersom du ikke reserverer deg, vil dine tidligere pensjonskapitalbevis bli slått sammen og flyttet til EPK hos pensjosleverandøren til nåværende arbeidsgiver.

- Du vil imidlertid kunne flytte både ditt nye og sammenslåtte pensjonskapitalbevis, samt pensjonskontoen, enten samlet eller hver for seg, til andre leverandører om du ønsker det, sier Staavi til Dinside, men legger til:

- Det vil, derimot, ikke være mulig å splitte opp pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold igjen etter fristen.

Flyttingen av pensjonskapitalbevisene vil bli fordelt ut over kalenderåret for at de store flyttevolumene ikke skal påvirke det norske aksje- og rentemarkedet, ifølge Sættem i Nordnet.

- Dersom du finner ut at du vil flytte pensjonskontoen din etter 1. mai, vil flyttingen av din aktive innskuddspensjonsavtale ta inntil 30 dager. Eventuelle gamle pensjonskapitalbevis opprettet før 1. februar vil også bli flyttet innen 30 dager, mens nye pensjonskapitalbevis opprettet etter 1. februar vil ha en tremåneders reservasjonsperiode, sier spareøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer