Snart kan du betale med Vipps i utlandet

Ruller ut Vipps i mange europeiske land.

VIPPS I UTLANDET: Snart kan du betale med Vipps i mange europeiske land. Sverige og Spania er høyt oppe på prioriteringslisten. Foto: Kristin Sørdal
VIPPS I UTLANDET: Snart kan du betale med Vipps i mange europeiske land. Sverige og Spania er høyt oppe på prioriteringslisten. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har Vipps i Norge, svenskene har «Swish», danskene og finnene har MobilePay og det er andre liknende systemer for mobilbetaling i andre land.

Nå har mobilbetalingsselskapene i sju europeiske land slått seg sammen i organisasjonen «European Mobile Payment Systems Association» (EMPSA), og målet er at brukere av mobilbetalingssystemene i de ulike landene skal kunne betale med sin nasjonale app i utlandet.

I første omgang er det snakk om betaling for brukere på tvers av medlemslandene.

For de 3,2 millioner norske Vipps-brukerne betyr dette at de på sikt skal kunne betale med Vipps i både Sverige og Danmark - men også i Finland, Tyskland, Østerrike, Belgia, Portugal og Sveits.

European Mobile Payment Systems Association (EMPSA)

3. september offentliggjorde sju europeiske mobilbetalingssystemer sitt samarbeid i organisasjonen EMPSA. Til sammen har de 25 millioner brukere. Organisasjonen har fokus på samarbeid og betaling på tvers av landegrensene. Betalingssystemene som er med i EMPSA er i tillegg til Vipps: Swish (Sverige), MobilePays (Danmark og Finland), Twint (Sveits), Bancontact Payconiq Company (Belgia), Bluecode (Tyskland og Østerrike) og SIBS/MB WAY (Portugal).

Spania først ute

Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps, sier til Dinside at Vipps i tillegg til samarbeidet i EMPSA også har samarbeider med andre aktører som gjør at norske vippsere skal kunne betale med Vipps i utlandet.

Kjærnes forteller at da Vipps i desember 2018 offentliggjorde et samarbeid med Alipay, som først og fremst skulle tilrettelegge for at kinesiske kunder kunne betale med Alipay i Norge, så handlet også dette om at nordmenn på sikt skulle kunne betale med Vipps i Spania.

Og Spania var det første landet nordmenn har fått mulighet til å betale med Vipps.

- Sjømannskirken i Spania har åpnet for betaling via QR, og flere andre brukersteder er på vei. Det kommer også som en følge av at vi før sommeren fikk med flere samarbeidspartnere i partnerskapet med Alipay, sier Kjærnes til Dinside.

Når kan vi vippse i Sverige?

Kjærnes understreker at de allerede før det ferske EMPSA-samarbeidet har jobbet med mobilbetaling i utlandet, men uttrykker at de er glade for at Sverige nå også er med.

Alipay-samarbeidet

I juni kom nyheten om at Vipps og Alipay hadde inngått samarbeide med enda flere mobilbetalingsselskaper. Dette samarbeidet omfatter Bluecode (Østerrike), ePassi og Pivo (Finland) , Momo Pocket (Spania), Pagaqui (Portugal), i tillegg til Vipps og Alipay. De skal bruke Alipays QR-kodeformat for betaling.

- Vi er veldig glade for at svenskene nå er med, slik at nordmenn snart får muligheten til å betale med Vipps når vi reiser til vårt aller nærmeste ferieland.

Hun har imidlertid ingen eksakt dato for utrullingen av Vipps-betaling i Sverige ennå.

- Det er ikke satt en tidsplan for utrulling, men vi vet mer i løpet av de nærmeste ukene. Nå som samarbeidet er etablert, kommer partene til å jobbe mer med det praktiske. Både Spania og Sverige er land som vi vet folk er opptatt å bruke Vipps i, sier Kjærnes til Dinside.

Du betaler med QR-kode

- Mobilbetaling i utlandet med Vipps er basert på QR, og gjennom disse samarbeidene har vi jobbet med et standardisert format for QR-kodene slik at dette er likt uavhengig av hvilket land du er i, forteller Kjærnes til Dinside.

Dette vil være likt med mobilbetaling i norske butikker, for det foregår også med med QR-koder.

- Det eneste brukerne må tenke på for at det skal fungere er å ha oppdatert kort liggende i appen, uttaler Kjærnes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer