Snart kan du bruke elektronisk ID på tvers av landegrensene i EU

Det juridiske grunnlaget for at innbyggere og virksomheter skal kunne bruke sin egen eID til å logge seg på digitale tjenester i andre EU-land, er nå på plass.

PÅLOGGING I EU: Difi skal tilpasse den nasjonale innloggingsløsningen ID-porten slik at nordmenn også kan få tilgang til offentlige tjenester i andre EU- og EØS-land. Foto: Kristin Sørdal
PÅLOGGING I EU: Difi skal tilpasse den nasjonale innloggingsløsningen ID-porten slik at nordmenn også kan få tilgang til offentlige tjenester i andre EU- og EØS-land. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

– Selv om vi reiser mer og blir stadig mer digitale, er det ennå ikke mulig å benytte digitale tjenester som krever pålogging med eID i et annet land, selv ikke innen Norden. Nå har vi endelig fått et regelverk som skal gjøre dette mulig, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H).

Tilpasning av de tekniske løsningene er neste steg.

– Dette er en milepæl i arbeidet med å gjøre hverdagen enklere for borgere og virksomheter som trenger tilgang til offentlige digitale tjenester i et annet EU- eller EØS-land. Det kan være aktuelt i jobbsammenheng, for næringsvirksomhet, studier eller for å få tilgang til helsetjenester, sier Astrup.

Nå starter Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) arbeidet med å tilpasse den nasjonale innloggingsløsningen ID-porten slik at innbyggerne også kan få tilgang til offentlige tjenester i andre EU- og EØS-land.

– Dette gjør det mulig med sikker og effektiv digital samhandling mellom virksomheter, innbyggere og offentlige myndigheter over landegrensene. Dette åpner også for et europeisk marked for andre typer digitale tillitstjenester hvor Norge ligger langt fremme, sier Astrup.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer