Refusjonskrav for fastleger

Snart kan du sjekke hvor mye penger fastlegen tjener på dine konsultasjoner

Helsedirektoratet jobber med ny innsynsordning.

FÅR PENGER IGJEN FOR DINE LEGEBESØK: Fastlegen din kan sende refusjonskrav til Helfo avhengig av hvilke type helsetjeneste de har gitt deg, men du kan ikke sjekke hva de får igjen for dine legebesøk. Snart kan du, derimot, kontrollere dette selv, for Helsedirektoratet utvikler en ny innsynsordning. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FÅR PENGER IGJEN FOR DINE LEGEBESØK: Fastlegen din kan sende refusjonskrav til Helfo avhengig av hvilke type helsetjeneste de har gitt deg, men du kan ikke sjekke hva de får igjen for dine legebesøk. Snart kan du, derimot, kontrollere dette selv, for Helsedirektoratet utvikler en ny innsynsordning. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke fikk NRK Brennpunkts dokumentar om fastlegenes og sykehusenes refusjonskrav en god del oppmerksomhet. Dokumentaren viser blant annet hvordan leger krever penger fra Helfo for pasientkonsultasjoner som aldri har funnet sted.

Det er nemlig slik at når du har hatt kontakt med fastlegen din, vil legen som regel sende en regning til Helfo etterpå. Regningene varierer etter hvilken type kontakt dere har hatt, for eksempel om du har hatt en konsultasjon eller bare tatt noen blodprøver.

Disse regningene inneholder takster som angir hva slags refusjon legekontoret har rett på, samt diagnosekode, opplysninger om egenandeler, tidspunkt for helsetjenesten og opplysninger om hvem pasienten er.

Her er det viktig å understreke at det er forskjell mellom det som føres i regningene som sendes til refusjon hos Helfo og din personlige pasientjournal.

Pasientjournalen er det kun legekontoret som har tilgang til, mens kjernejournalen er tilgjengelig for pasientene. Helfo, derimot, har ikke tilgang til journalopplysninger, forklarer Ole Trapness, seksjonssjef i Helfo Kontroll, den delen av etaten som sjekker refusjonskravene som kommer inn fra landets leger og sykehus.

Snart kan du sjekke legens regninger

Det kan føles ubehagelig for deg som pasient å være usikker på om fastlegen «misbruker» deg og får penger igjen for konsultasjoner som aldri har skjedd.

Per i dag kan du som pasient ikke sjekke hvilke regninger legen sender om deg til Helfo, men det er ikke lenge til du kan kontrollere nettopp dette. Helsedirektoratet har nemlig en innsynsløsning under utvikling, som gir deg mulighet til å se det økonomiske oppgjøret legen får fra Helfo.

- Helsemyndighetene ønsker å gi så god og enkelt tilgjengelig informasjon som mulig til pasienter og andre brukergrupper. Derfor bygger de digitale selvbetjeningsløsninger på en rekke områder, inkludert nevnte innsiktsløsning, sier Trapness.

Innsynsløsningen er i prinsippet ferdig utviklet, ifølge Helsedirektoratet. Det gjenstår bare litt teknisk finpuss, men det regnes med at løsningen snart er på plass. Noen eksakt dato er, derimot, ikke satt.

Ellers kan du sjekke egenandeler du har betalt ved å logge deg inn på frikort for helsetjenester.

Forbrukerrådet: - Positivt med mer åpenhet

NRK-dokumentaren viser at refusjonskravene legene sender til Helfo og pengene de får utbetalt stort sett er basert på et tillitssystem.

Avdekker Helfo Kontroll feilrapporteringer, vil de varsle Fylkesmannen, som videre foretar en vurdering av dette og hvordan dette skal følges opp. Ved en etterkontroll av legeoppgjør, vurderer Helfo normalt et fåtall konkrete regninger, ifølge Trapness. Du kan lese mer om hvordan kontrollen foregår på deres nettside.

- Dersom et refusjonskrav er feil, vil ikke pasienten automatisk varsles om dette, fortsetter seksjonssjefen.

Forbrukerrådet mener det er uakseptabelt dersom noen leger misbruker takstsystemet til egen vinning.

- Vi mener det må være gode kontrollmekanismer for at slikt misbruk fanges opp. Dersom grunnen til feilføringer er at systemet er for uklart eller komplisert, så må det settes inn tiltak for å rette opp dette, sier Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlige tjenester og helse.

Når det gjelder den nye innsynsordningen som snart er på plass, mener Forbrukerrådet at det er positivt dersom denne gir forbrukerne mer informasjon om ulike sider ved tjenesten.

Finner du feil i fastlegens regninger?

Så, hva kan du gjøre hvis du oppdager feil i fastlegens refusjonskrav etter dine konsultasjoner? Den nye innsynsløsningen er en del av Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR) som ble lansert 5. april i år.

- Dersom du finner at opplysningene som er registrert om deg i KPR er feil, bør du kontakte fastlegen din først, påpeke dette og be om at informasjonen blir rettet, sier Trapness i Helfo.

Du kan også henvende seg direkte til KPR gjennom den nye innsynsløsningen når den er klar, og KPR vil da ta kunne ta kontakt med de ansvarlige for oppgjørssystemet og be om at feilregistreringer rettes, forklarer seksjonssjefen.

Hvis du ønsker å endre eller fjerne journalførte opplysninger, på den andre siden, kan du ta kontakt med legen din og be om at dette blir gjort. Dersom legen ikke etterkommer ønsket ditt, kan du klage til Fylkesmannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer