Refusjonskrav for fastleger

Snart kan du sjekke hvor mye penger fastlegen tjener på dine konsultasjoner

Helsedirektoratet jobber med ny innsynsordning.

FÅR PENGER IGJEN FOR DINE LEGEBESØK: Fastlegen din kan sende refusjonskrav til Helfo avhengig av hvilke type helsetjeneste de har gitt deg, men du kan ikke sjekke hva de får igjen for dine legebesøk. Snart kan du, derimot, kontrollere dette selv, for Helsedirektoratet utvikler en ny innsynsordning. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FÅR PENGER IGJEN FOR DINE LEGEBESØK: Fastlegen din kan sende refusjonskrav til Helfo avhengig av hvilke type helsetjeneste de har gitt deg, men du kan ikke sjekke hva de får igjen for dine legebesøk. Snart kan du, derimot, kontrollere dette selv, for Helsedirektoratet utvikler en ny innsynsordning. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke fikk NRK Brennpunkts dokumentar om fastlegenes og sykehusenes refusjonskrav en god del oppmerksomhet. Dokumentaren viser blant annet hvordan leger krever penger fra Helfo for pasientkonsultasjoner som aldri har funnet sted.

Det er nemlig slik at når du har hatt kontakt med fastlegen din, vil legen som regel sende en regning til Helfo etterpå. Regningene varierer etter hvilken type kontakt dere har hatt, for eksempel om du har hatt en konsultasjon eller bare tatt noen blodprøver.

Disse regningene inneholder takster som angir hva slags refusjon legekontoret har rett på, samt diagnosekode, opplysninger om egenandeler, tidspunkt for helsetjenesten og opplysninger om hvem pasienten er.

Her er det viktig å understreke at det er forskjell mellom det som føres i regningene som sendes til refusjon hos Helfo og din personlige pasientjournal.

Pasientjournalen er det kun legekontoret som har tilgang til, mens kjernejournalen er tilgjengelig for pasientene. Helfo, derimot, har ikke tilgang til journalopplysninger, forklarer Ole Trapness, seksjonssjef i Helfo Kontroll, den delen av etaten som sjekker refusjonskravene som kommer inn fra landets leger og sykehus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer