Snart kan du vennebetale hvem som helst, hvor som helst

Felles system for alle banker skal løse jungelen av betalingsapper.

JUNGEL: På kort tid har det dukket opp en håndfull betalingsapper i Norge. Men de snakker ikke med hverandre, og fungerer derfor ikke på tvers. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
JUNGEL: På kort tid har det dukket opp en håndfull betalingsapper i Norge. Men de snakker ikke med hverandre, og fungerer derfor ikke på tvers. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vil du overføre penger til vennene dine, kan du nå velge mellom kontanter, nettbank eller betalingsapper.

Først kom appen mCash og Eika Gruppen sin Snapcash, så DNBs Vipps og Danske Bank sin MobilePay. Felles for dem alle er at den du sender penger til, må bruke samme app som deg.

- Vi er spente på hvordan forbrukerne vil reagere, når de innser at de hver gang må spørre «Bruker du Vipps eller MobilePay?» sier fagsjef André Hoff i Finans Norge til Dinside.

Heldigvis sitter han på det som kan bli løsningen: En felles infrastruktur for alle Norges banker, så du kan betale fra hvilken som helst app til hvilken som helst bankkonto.

Alle til alle – når som helst, hvor som helst, hvordan som helst.

OM VIPPS: «Det er ikke spesielt trivelig å få beskjed om at kameraten din har betalt gjelda si, men at du ikke får pengene før du har registrert deg sånn og sånn»

UTING: Det er slike meldinger, som den du får når du sender mCash-penger til noen uten mCash, Finans Norge vil unngå. Foto: BERIT NJARGA
UTING: Det er slike meldinger, som den du får når du sender mCash-penger til noen uten mCash, Finans Norge vil unngå. Foto: BERIT NJARGA Vis mer


Utviklet siden 2011

På samme måte som du ikke kan sende en Snapchat-melding til noen som ikke har Snapchat-appen, kan du ikke sende for eksempel Vipps-betalinger til noen som ikke har Vipps-appen. Mens du fra nettbanken kan overføre penger til hvem som helst.

Finans Norge mener å ha fått til det samme for betalingsapper. Løsningen er en infrastruktur kalt Straksbetalinger – bestilt og betalt av norske banker, og utviklet siden 2011.

Ved å bruke dette fellessystemet skal apper og tjenester kunne umiddelbart overføre penger fra din konto til en hvilken som helst annen konto, bare ved å kjenne telefonnummeret til mottakeren.

LES OGSÅ: Slik betaler du vennene dine uten apper som Vipps og MobilePay

GLEDER SEG: Jan Digranes og André Hoff i Finans Norge håper deres nye infrastruktur skal få fart på mobilbetaling i Norge. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GLEDER SEG: Jan Digranes og André Hoff i Finans Norge håper deres nye infrastruktur skal få fart på mobilbetaling i Norge. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Telefonnummer gir kontonummer

Telefonnummer og kontonummer skal lagres og kobles sammen i en felles database, som også blir en viktig del av Straksbetalinger-systemet. Ved å registrere deg her, for eksempel gjennom nettbanken, kan du straksbetale alle som har gjort det samme.

I navnet ligger også et annet viktig poeng: Betalingen skal være nettopp straks. Mindre enn tre sekunder, faktisk, også dette uavhengig av hva slags bank dere bruker. Dette er ikke mulig i dag.

- I 2016 vil det skje mye, lover Jan Digranes, direktør for prosessområdet bank i Finans Norge.

Da skal systemet stå klart. Foreløpig er det bare Eika-bankene som har startet bruken, i sin Snapcash-app, da bankene i samme gruppe kan gå utenom utdaterte systemer som må oppdateres før resten av bankene kan kaste seg på.

LES OGSÅ: Danske MobilePay landet i Norge – og vipps, så ble Vipps gratis

ÉN APP: I Sverige har bankene samlet seg for å lage appen Swish, som svenskene bruker til både vennebetaling og tradisjonell betaling. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ÉN APP: I Sverige har bankene samlet seg for å lage appen Swish, som svenskene bruker til både vennebetaling og tradisjonell betaling. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Ikke som i Sverige

Mens vi i Norge har en håndfull betalingsapper, har de i Sverige én: Swish. Appen skryter av å ha hver tredje svenske på kundelista, og har i Sverige blitt for betaling hva Facebook er for sosial interaksjon i Norge.

Apple og Google

 • - Hadde du sett for deg et mobilbetalingsmarked som det vi har fått i dag?
 • - Jeg hadde sett for meg mer utenfra, fra aktører som Apple og Google. Men det er tungt for dem å komme inn i det norske markedet, sier André Hoff i Finans Norge.
 • - Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle komme så sterke saker fra banknæringen selv.

 • Et slikt scenario ser man ikke for seg i Norge. For selv om bankene samarbeider om én infrastruktur, er det lite som tyder på at de vil samarbeide om én app.

  - Hvorfor ikke?

  - Bunnpanna skal være felles så alle appene kan nå hverandre, men grensesnittene blir opp til bankene. Det er den konkurranseflaten de har. Det vi ikke vil konkurranseutsette, er sikkerheten, sier Digranes.

  Digranes og Hoff peker på at vi i dag ikke har én nettbank som gjelder alle bankene. Og at konkurransesituasjonen er annerledes i Sverige, hvor markedet preges av færre, større aktører.

  - Men det kan jo skje at bankene til slutt spør seg: «Hvorfor i svarten gjør vi dette hver for oss, i stedet for sammen?», smiler Digranes.

  LES OGSÅ: Vi testet hvor bra det fungerer å NFC-betale med Valyou

  SLIK SER DET UT: Skissen gir ikke det hele bildet, men her er konseptet bak Straksbetaling. Brukerne vil bare oppleve det i den stipla linjen; en betaling på mindre enn tre sekunder fra og til alle banker. Foto: FINANS NORGE
  SLIK SER DET UT: Skissen gir ikke det hele bildet, men her er konseptet bak Straksbetaling. Brukerne vil bare oppleve det i den stipla linjen; en betaling på mindre enn tre sekunder fra og til alle banker. Foto: FINANS NORGE Vis mer


  Også i butikker

  Straksbetalinger-systemet skal også kunne brukes til langt mer enn bare vennebetalinger fra app til app. Både infrastrukturen og appene kan videreutvikles for helt nye bruksområder.

  For det første ser Finans Norge på funksjoner for å ikke bare sende penger, men også be om penger. Altså for betaling, i alt fra digre matbutikker til små kakeutsalg og på nett, slik mCash kan i dag.

  Dessuten trenger man i framtida ikke nødvendigvis si telefonnummeret til den man skal sende eller be om penger, men for eksempel bruke NFC eller enkle strekkoder. Igjen: Slik mCash kan i dag.

  Systemet skal også kunne brukes i helt andre ting enn apper, og Finans Norge ser for eksempel for seg straksbetalinger gjennom Facebook. Sikkerheten er skalerbar, så man for eksempel kan betale en hundrings til en Facebook-venn der og da, mens man ved et bilkjøp på Finn.no bruker BankID.

  LES OGSÅ: Du bruker vel ikke fortsatt BankID-brikka? Slik slipper du!

  RASKERE, ENKLERE: Du kan overføre penger til hvem som helst fra mobilbanken, men tanken bak Straksbetaling er å gjøre det både enklere og langt raskere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  RASKERE, ENKLERE: Du kan overføre penger til hvem som helst fra mobilbanken, men tanken bak Straksbetaling er å gjøre det både enklere og langt raskere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  Hva gjør bankene?

  Alt er ennå relativt «kanskje ditt og kanskje datt», men infrastrukturen er altså bestilt og betalt av bankene selv, så Finans Norge tar det som en selvfølge at de også vil bruke det. Spørsmålet er hvordan.

  Vil du betale med mobilen? (Avsluttet)
  Ja, men ikke begynt(48%) 552
  Ja, gjør det allerede! (38%) 436
  Nei(14%) 161
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Du kunne ikke gå én meter på årets Øya-festival uten å møte Vipps-logoen, og bankene har trolig brukt millioner av kroner på å utvikle og markedsføre sine egne løsninger før fellesløsningen ble klar.

  - Skal de nå kaste disse appene ut av vinduet?

  - Det er klart at bankene har gjort en stor satsning selv. Men det kan jo tenkes at de vil knytte sine allerede eksisterende apper sammen med vår infrastruktur, sier Hoff i Finans Norge, før Digranes følger opp:

  - Slike betalingsløsninger blir først spennende når man treffer kunder i alle banker.

  Dinside kommer tilbake til hvordan de norske bankene vil forholde seg til Straksbetalinger. Hva håper du? Si din mening under!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer