Begrense barnas bankkort

Snart kan seksåringen din utføre «vennebetalinger» på tusen kroner

Ikke nødvendig for barn under ti år å ha bankkort, mener adferdsøkonom.

VENNEBETALING FOR BARN: Sparebank 1 lanserer snart vennebetaling for barn med en maksgrense på tusen kroner for fire dager. Hvordan påvirkes barnas økonomiske adferd av tilgang til eget bankkort og begrensningene banken og foreldrene gjør? Foto: Shuttestock/NTB Scanpix.
VENNEBETALING FOR BARN: Sparebank 1 lanserer snart vennebetaling for barn med en maksgrense på tusen kroner for fire dager. Hvordan påvirkes barnas økonomiske adferd av tilgang til eget bankkort og begrensningene banken og foreldrene gjør? Foto: Shuttestock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Hos de aller fleste store bankene kan du som foreldre skaffe barnet ditt et eget bankkort, og aldersgrensene er i flere tilfeller lave. Her er noen eksempler:

  • Sparebank 1 har bankkort for barn helt ned til seks år
  • Nordea og Sbanken setter aldersgrensen ved syv år
  • DNB og Storebrand starter på ti år

Hallgeir Kvadsheim er sivil- og adferdsøkonom, blant annet kjent fra Luksusfellen på TV3. Han mener at det ikke er vits at barn under ti år har eget bankkort.

- Vi går mot et kontantløst samfunn, som jeg ser flere fordeler enn ulemper med, men kontanter kan med fordel brukes pedagogisk for å lære barn om pengebruk fram til de er ti år, sier Kvadsheim til Dinside.

Her er noen flere råd til foreldre med barn som skal få bankkort.

Seksåring kan føre over tusen kroner til kompisen sin

Snart lanserer Sparebank 1 vennebetaling via mobil for barn helt ned til seks år. Gjennom den kan barna betale inntil tusen kroner for fire dager til mottakere foreldrene har godkjent, og disse tusen kronene kommer i tillegg til beløpsgrensen på barnebankkortet, som også er på tusen kroner.

- Det vil si at de to beløpsgrensene er uavhengige av hverandre: Det barnet overfører med vennebetaling i Spink-appen «spiser» ikke av beløpet de kan betale med kortet sitt i butikk og omvendt, forklarer konseptansvarlig Anne Gundersen til Dinside.

Spink er Sparebank 1s mobilbank for barn mellom 6 og 15 år, en app som lar barnet se saldo på kortet og sparekontoen sin, blant annet. Via den kan barnet også overføre penger mellom kortkonto og sparekonto, be foreldre om penger, og snart betale til venner og familie også.

På lag med Forbrukertilsynet

Vennebetaling er utviklet i dialog med både foreldre og Forbrukertilsynet, med sikkerhet og brukervennlighet i høysetet, legger Gundersen til.

Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet mener det er fint at det kommer nye, tilpassede betalingstjenester for barn.

- Sparebank 1 har tatt særhensynet til aldergruppen på alvor og blant annet rådført seg med oss, som er bra, sier Gjedrem.

- Unødvendig

Kvadsheim mener det ikke er nødvendig med vennebetaling for et barn på seks år, dette er noe som også passer bedre for tiåringer.

Sparebank 1 er enig i at de aller færreste seksåringer trenger eget bankkort eller vennebetaling, og understreker at selv om de åpner for at barn kan bruke disse tjenestene, er det helt klart litt eldre barn som i størst grad har disse behovene. Det er først og fremt de eldre barna løsningen er laget for.

Det er foreldrene som bestemmer om barna er modne nok, framholder banken. Men, de tror at selv de yngste barna kan lære mye av å prøve seg litt innefor trygge rammer.

Så mye bør barnet ha på kortet

Bankene som tilbyr barnebankkort setter sine egne beløpsgrenser. Forbrukertilsynet mener det er viktig at også foreldrene må ha mulighet til god kontroll underveis.

- Det beste er om de også kan sette tilpassede beløpsgrenser. Der hvor dette ikke er mulig, bør beløpsgrensene være relativt lave, sier Gjedrem.

Hallgeir Kvadsheim, siviløkonom og adferdsøkonom i Spiff. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix.
Hallgeir Kvadsheim, siviløkonom og adferdsøkonom i Spiff. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix. Vis mer

Så, hva er fornuftige beløpsgrenser? Kvadsheim har følgende forslag:

  • Makssaldo på 200 kroner for barn under ti år.
  • Makssaldo på mellom 500 og 1.000 kroner for ti- og tenåringer, alt etter modenhetsnivå og om de begynner å tjene egne penger i tillegg.

- I Luksusfellen ser vi stadig konsekvenser av manglende økonomiske forbilder i oppveksten, så her har foreldrene ansvar for tett oppfølging når små barn får bankkort, avslutter Kvadsheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer