Åpnes for nye tobakksprodukter i Norge, som oppvarmet tobakk

Snart kan vi få helt nye typer sigaretter

Hørt om «heat not burn»? Tobakksbransjen håper å lansere det i Norge snart, men Kreftforeningen advarer.

RØYKFRI RØYK: Forbrenningsfrie sigaretter, oppvarmet tobakk eller «heat not burn» er allerede på markedet i mange land, men kan nå også komme til Norge. Her ser du ett av produktene, Iqos, med tobakken du kjøper og ladestasjonen til dampeenheten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RØYKFRI RØYK: Forbrenningsfrie sigaretter, oppvarmet tobakk eller «heat not burn» er allerede på markedet i mange land, men kan nå også komme til Norge. Her ser du ett av produktene, Iqos, med tobakken du kjøper og ladestasjonen til dampeenheten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Når EU sitt nye tobakksdirektiv trer i kraft i EØS, trolig i sommer, blir det for alvor lov å selge e-sigaretter i Norge.

Men det skjer mer i samme slengen: Forbudsdirektivet opphører. Direktivet har inntil nå forbudt alle nye typer tobakk, og blir nå erstattet av en godkjenningsordning.

Dermed kan tobakksprodusenter snart søke om å få godkjent nye tobakksprodukter på det norske markedet.

- Og blir produktet godkjent, kan det selges på det norske markedet, forteller avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet til Dinside.

Søknadene er på vei

Først i køen av nye tobakksprodukter, står trolig oppvarmet tobakk.

- Ja, vi har fått signaler om at slike søknader kan komme i fremtiden, bekrefter Linhave, som ikke vil si noe om hvor trolig det er at de blir godkjent.

Og én av de som trolig vil søke, er tobakksgiganten Philip Morris – som blant annet står bak merket Marlboro.

På kontorene sine midt i Oslo sentrum sitter et tyvetalls norske ansatte som vil jobbe for å få sitt produkt Iqos i norske butikkhyller; deres utgave av oppvarmet tobakk.

SPENT: Kommunikasjonsdirektør Pia Prestmo i Philip Morris venter spent på hvorvidt de får selge Iqos-produktene i Norge, og eventuelt hvor strengt regulert salget blir. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SPENT: Kommunikasjonsdirektør Pia Prestmo i Philip Morris venter spent på hvorvidt de får selge Iqos-produktene i Norge, og eventuelt hvor strengt regulert salget blir. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Nå venter vi først på at forskriften skal komme, forteller kommunikasjonsdirektør Pia Prestmo i Philip Morris til Dinside.

Hva er oppvarmet tobakk?

Oppvarmet tobakk kalles også forbrenningsfrie sigaretter eller «heat not burn» (HNB). Sigarettene er en slags mellomting mellom vanlig røyk og e-sigaretter:

  • Konseptet er å varme opp tobakken i stedet for å brenne den; ingen ild, ingen røyk i ordets rette forstand. Dette for å unngå selve forbrenningen av tobakk, hvor de fleste og de skadeligste stoffene i røyk dannes.
  • Tobakken behandles for at den lettere skal fordampes, for eksempel ved å tilsette glyserol, som også brukes i væsken til e-sigaretter.
  • Det finnes flere produkter, men blant annet Iqos fra Philip Morris og Glo fra British American Tobacco består av to deler: Det som ser ut som en vanlig sigarett, og en elektronisk enhet denne settes inn i for fordamping.
  • Tobakken varmes opp av varmeelementet som stikkes inn i tobakken, og dampen som dannes inhaleres på samme måte som ved røyking.

- Dette er et tungt satsingsområde for tobakksindustrien. De har investert masse penger, forteller forskningsleder Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Dinside.

Tobakksindustri mot røyk

Det antas at røyking har ført til rundt 100 millioner dødsfall verden over i det 20. århundre. Fortsatt dør rundt 5.000 mennesker i Norge hvert år av røykerelaterte sykdommer.

Philip Morris er blant dem som har tjent penger på denne røykingen. Men det samme selskapet argumenterer nå for at de jobber mot «en røykfri framtid».

Tobakksgiganten viser Dinside en mengde resultater fra deres tusenvis av forskere som jobber for tryggere nikotinprodukter som Iqos. Kort fortalt: De mener forbrenningsfrie sigaretter er langt mindre skadelige enn tradisjonell røyking.

- Jeg skjønner at industrien min ikke kan forlange tillit. Men 600.000 nordmenn røyker daglig, og snarere enn å vente på at dette problemet skal forsvinne av seg selv, ønsker vi å være en del av løsningen, hevder Prestmo i Philip Morris.

NEGATIV: Generalsekretær Anne Lise Ryel stoler ikke på tobakksindustriens forskning, vil ikke at det skal selges noen nye tobakksprodukter i Norge. Foto: Kreftforeningen
NEGATIV: Generalsekretær Anne Lise Ryel stoler ikke på tobakksindustriens forskning, vil ikke at det skal selges noen nye tobakksprodukter i Norge. Foto: Kreftforeningen Vis mer

Kreftforening mot tobakk

Å bytte ut røyk med forbrenningsfri røyk, synes Kreftforeningens er en dårlig idé.

- Vi kjenner godt til at tobakksindustrien stadig prøver å holde tobakksalget i live ved å introdusere nye produkter og omtale dem som skadereduserende. Faktum er at de er helseskadelige, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til Dinside.

Ryel mener det må skilles mellom e-sigaretter og nikotinlegemidler, og nye tobakksprodukter. Hun mener førstnevnte er greit under streng regulering, mens sistnevnte bør forbys etter et føre var-prinsipp.

- Forskningen tobakksindustrien viser til er utført av tobakksindustrien selv. Vi kan ikke stole på disse resultatene, noe historien har vist, og vi mener derfor at det ikke bør tillates salg av oppvarmet tobakk, avslutter hun.

FHI om forbrenningsfrie sigaretter

  • «Resultatene fra noen ikke-industri-finansierte studier indikerer at HnB kan tilføre samme konsentrasjoner av nikotin (...), samtidig som konsentrasjonen av nitrosaminer, formaldehyd, karbonmonoksid og en rekke andre giftstoffer er langt lavere.»
  • «iQOS ble introdusert i Japan i slutten av 2014 og høsten 2017 opplyste Philip Morris at produktet hadde tatt 12,7 prosent av det nasjonale markedet for tobakksprodukter.»
  • Foreløpige analyser tyder på at konverteringsraten for iQOS ser ut til å ligge betydelig høyere en konverteringsraten for e-sigaretter. Dette kan være en indikasjon på at HnB-produktene, med sin tobakkssmak og -lukt, ligger tettere opp til røykernes preferanser enn e-sigarettene.»
  • (Kilde: Vurdering av skadereduksjon som strategisk element i tobakkarbeidet / FHI)

Forsker for alternativer

Men tobakksindustrien er langt fra de eneste som mener mindre skadelige alternativer kan ha noe for seg. Lund i Folkehelseinstituttet håper Norge godkjenner blant annet Iqos.

I en nesten 100 siders fersk rapport til Helse- og omsorgsdepartementet tar han for seg skadereduserende nikotinprodukter, som oppvarmet tobakk.

Lund sier det er «åpenbart» at disse er langt mindre skadelige enn røyk – fordi tobakken ikke brennes, og fordi nikotin i seg selv ikke skal være særlig skadelig for de aller fleste.

- Ut fra dagens kunnskap, og det vi vet om helseeffektene, mener jeg alle skadereduserende nikotinprodukter er å foretrekke framfor sigaretter, sier Lund.

- Men kan vi stole på tobakksindustriens forskning?

- Vi må forholde oss til industrifinansiert forskning her som på alle andre områder, som ved legemidler. Mye av forskningen er publisert og gjennomgått vanlig vitenskapelig testing, så selv om ikke alt er bekreftet fra uavhengig forskning, må vi tro det er hold i den, sier Lund.

«Hvor er moralen?»

Tilbake hos Philip Morris sitter Prestmo i et møterom med røyk- og rullingspakker på den ene veggen, og forskning som skal tale for en røykfri framtid på den andre. Røykfri, men altså ikke tobakksfri.

TOBAKK, IKKE RØYK: Iqos inneholder tobakk, men da den ikke brennes, blir det strengt tatt ingen røyk. Dermed kan Philip Morris jobbe for en røykfri framtid, uten at den blir tobakksfri. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TOBAKK, IKKE RØYK: Iqos inneholder tobakk, men da den ikke brennes, blir det strengt tatt ingen røyk. Dermed kan Philip Morris jobbe for en røykfri framtid, uten at den blir tobakksfri. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Kan vi stole på forskningen deres?

- Forskningen står på egne bein og vi inviterer alle til å se nærmere på forskningen vår på pmiscience.com. Det er ikke nødvendigvis mer moralsk å sitte og se på at en milliard mennesker røyker, enn å tilby voksne røykere alternativer med lavere helserisiko, svarer Prestmo.

- Men hvor er moralen i å fortsatt selge røyk til disse menneskene?

- Vi ønsker å slutte å selge sigaretter og ta steget over til røykfrie produkter med lavere helserisiko så fort som mulig. Men om vi sluttet med det i morgen, hva tror du ville skjedd? avslutter hun, og viser blant annet til undersøkelser som viser at 44 prosent av sigarettene i Norge stammer fra taxfree og utlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer