Iceland Foods til Norge

Snart kommer britisk frossenmatkjede til Norge

I første omgang blir det to Iceland Foods-butikker på Østlandet - og stikkordet her er frossenmat.

RETT RUNDT HJØRNET: Det blir to Iceland Foods-butikker å finne her til lands innen kort tid, etter planen før sommeren. Her er en av matbutikkene i Fulham i London. Foto: Iceland.
RETT RUNDT HJØRNET: Det blir to Iceland Foods-butikker å finne her til lands innen kort tid, etter planen før sommeren. Her er en av matbutikkene i Fulham i London. Foto: Iceland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Dagbladet omtalte i går, kommer snart en ny daglivarekjede til Norge.

En gruppe investorer, deriblant Geir Olav Opheim med bakgrunn i Coop og Nortura, har nemlig gått sammen og sikret seg rettighetene til å åpne to Iceland Foods-butikker på norsk jord.

Til Dagens Næringsliv sier Opheim at de starter med to butikker for å bli kjent med markedet og finne ut hvilke produkter de norske forbrukerne er interessert i.

- Men vi må ha flere enn to butikker hvis dette skal gå bra, sier han.

Nå tenker du muligens «Iceland Foods, hva er det?» Derfor får du en kjapp oppdatering her.

Frossenspesialist

Til tross for navnet, er Iceland Foods en britisk matkjede. Første butikk ble åpnet av Malcolm Walker i 1970.

Siden den gang har det åpnet 900 butikker i Storbritannia, samt 40 butikker i andre europeiske land, snart ytterligere to i Norge, trolig før sommeren.

ISKREM FOR ALLE OG ENHVER: Det er frossenmat som er Icelands hovedfokus, men de har mye annet også. Foto: Iceland.
ISKREM FOR ALLE OG ENHVER: Det er frossenmat som er Icelands hovedfokus, men de har mye annet også. Foto: Iceland. Vis mer

Hva selges hos Iceland, lurer du kanskje på nå?

Her kommer navnet til sin rett, for butikkjeden tilbyr hovedsakelig frossenmat.

Per i dag er de ledende innen dette segmentet i Storbritannia.

Men, du kan også kjøpe fersk- og tørrvarer i matbutikken, i tillegg til melk, brød og andre vanlige dagligkjøp.

Prisvinnende matbutikk

Foruten mat, er Iceland opptatt av innovasjon, tilgjengelighet og valuta for pengene.

De har mål om å gjøre det lett å tilberede frossenmat med minimalt matsvinn, i tillegg til å gi mulighet for å handle i lokale butikker eller i nettbutikken og få varer levert hjem hvis du kjøper over en viss sum.

Det er, imidlertid, ikke sikkert at alle tilbudene britiske kunder får vil gjelde for nordmenn når matkjeden åpner her.

Videre har Iceland mål om å være plastikkfri innen 2023.

Dette betyr at de ønsker å fjerne all plastemballasje fra sine egne merkevarer innen 2023.

I Norge har det vært endel debatt rundt bruken av plastemballasje på mat - og argumentet for å beholde plastemballasjen har vært at dette er med å bidrar til matvarene har lengre holdbarhet - og dermed reduserer matsvinnet.

Til sist er det verdt å nevne at Iceland er en prisvinnende matkjede. I 2017 ble de, blant annet, kåret til årets nettmatbutikk av det britiske forbrukermagasinet Which.

I samme kåring havner de imidlertid på en 5-plass over de beste britiske supermarkedene, etter Aldi, Marks & Spencers, Lidl og Waitrose (i rangert rekkefølge).

Det er fire år siden britiske Marks & Spencers åpnet den første skandinaviske butikken, i Oslo. Den er imidlertid nå stengt.

Husk hva som skjedde med Lidl

Men, det er ikke sikkert Iceland blir en suksess i Norge. I 2004 åpnet den tyske lavpriskjeden Lidl sine ti første butikker i Norge.

Innen 2007 hadde kjeden 50 butikker i landet, men så sa det stopp. I 2008 måtte nemlig Lidl legge ned alle sine norske butikker.

Nedleggelsen ble begrunnet med at matvarekjeden prøvde å etablere seg i konkurransen om norske matkunder i flere år, men aldri greide å komme over et nivå på et par prosent av markedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer