Nye norske sedler

Snart kommer de første nye norske sedlene

Se også hvor lenge du kan fortsette å bruke dagens sedler.

NYE NORSKE SEDLER: De første nye sedlene kommer til våren. Deretter må vi vente til neste år før flere av sedlene blir satt i sirkulasjon. Foto: Nils. S Aasheim/Norges Bank
NYE NORSKE SEDLER: De første nye sedlene kommer til våren. Deretter må vi vente til neste år før flere av sedlene blir satt i sirkulasjon. Foto: Nils. S Aasheim/Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du gledet deg til å få kloa i de nye, norske pengesedlene, er det ikke så lang ventetid igjen:

Først ut er 100- og 200-kroneseddelen, som blir satt i sirkulasjon i vår.

Havet som motiv på sedlene

Det er nærmere bestemt 30. mai at de to første sedlene skal settes i sirkulasjon. Havet er tema for designet på sedlene har vakt oppsikt i utlandet. Sedlene vil bli impregnert, for å gi dem lengre levetid.

100-lappen prydes av Norges største bevarte vikingskip, Gokstadskipet. 200-kroneseddelen har en torsk som hovedmotiv, og i bakgrunnen ser man sild og notmasker.

Her ser du hvordan de to nye sedlene vil se ut:

Hvor de nye sedlene vil dukke opp først er vanskelig å si, ifølge kommunikasjonsrådgiver Bård Ove Molberg i Norges Bank, ettersom Norges Bank forsyner bankene med kontanter fra fem sentralbankdepoter, og bankene står for den videre distribusjonen til publikum.

- Forsyningen til bankenes kunder skjer i hovedsak via minibanker, cash-back ved varekjøp og ved «bank og –post i butikk»-løsninger. De nye 100- og 200-kronesedlene vil bli gjort tilgjengelige for bankene fra 30. mai, men det er ikke gitt at de vil «dukke opp» i minibanker, butikker og utsalgssteder umiddelbart etter lansering, sier Molberg til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer