Snart kommer den nye 1000-lappen

14. november lanseres den nye 1000-kronerseddelen.

KOMMER 14. NOVEMBER: Slik ser den nye 1000-kronerseddelen ut. Foto: Nils S. Aasheim/Norges Bank
KOMMER 14. NOVEMBER: Slik ser den nye 1000-kronerseddelen ut. Foto: Nils S. Aasheim/Norges Bank Vis mer
Publisert

19. oktober markerte utgangen av de gamle 50- og 500-kronersedlene.

Nå er det klart at lanseringsdato for 1000-kroneseddelen blir 14. november 2019.

1000-lappen er sistemann ut i rekken av den nye norske seddelserien som ble lansert for fem år siden.

Denne seddelserien er generasjon 8, og tema for hele den nye serien er «havet».

Lanseres på Akvariet i Bergen

I lys av tema, skal Norges Bank lansere den nye seddelen på Akvariet i Bergen sammen med Havforskningsinstituttet.

– Motivet på den nye seddelen er en bølge på åpent hav. Bølgen forteller oss om havet som en motkraft vi bryner oss på, og om en drivkraft som bringer oss framover, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, i en pressemelding fra Havforskningsinstituttet.

Slik ser den nye 1000-lappen ut

Nedenfor kan du se bilde av den nye 1000-kronerseddelen fra begge sidene. Som Veggum også sier, er hovedmotivet på 1000-kroneseddelen en bølge på åpent hav, som du altså kan se på seddelens forside.

Ifølge informasjon om sedden hos Norges Bank, skal bølgen fortelle oss om havet som en motkraft vi bryner oss på, og om en drivkraft som bringer oss framover.

Øverst til høyre på seddelen kan du se en lundefugl. Hodet av lundefuglen samt valørtallet er dessuten brukt som vannmerke på alle de nye sedlene.

SLIK SER DEN UT: Forsiden øverst i bildet viser en bølge og en lundefugl. Baksiden, som du ser nederst i bildet, viser «åpent hav i horisonten». Foto: Foto: Nils S. Aasheim/Norges Bank
SLIK SER DEN UT: Forsiden øverst i bildet viser en bølge og en lundefugl. Baksiden, som du ser nederst i bildet, viser «åpent hav i horisonten». Foto: Foto: Nils S. Aasheim/Norges Bank Vis mer

På baksiden vises «åpent hav i horisonten». Ifølge Norges Banks informasjon om seddelen, skal du se bølgene tårne seg i det organiske mønsteret - og du kan også se to framstillinger av et vannmolekyl i flytende og fast form.

Siste frist: 13. november 2020

Den nye seddelserien, generasjon 8, er lansert i tre omganger.

Først ute var ny 100- og 200-kroneseddel i mai 2017, fulgt av ny 50- og 500-kroneseddel i oktober 2018. Og nå er siste- og størstemann snart ute.

Som ved utrullingen av alle nye sedler, utgår de gamle nøyaktig ett år etter lansering av de nye.

Det vil si at siste sjanse til å bruke de gamle 1000-lappene blir 13. november 2020.

UTGÅR 14. NOVEMBER 2020: 13. november 2020 vil være siste dag å få bruke disse 1000-lappene, som har vært i sirkulasjon siden 2001. Foto: Norges Bank
UTGÅR 14. NOVEMBER 2020: 13. november 2020 vil være siste dag å få bruke disse 1000-lappene, som har vært i sirkulasjon siden 2001. Foto: Norges Bank Vis mer

Vi har hatt 1000-kronerseddelen som nå snart skal pensjoneres, siden 2001.

Hovedmotivet på forsiden er et portrett av Edvard Munch som ung. Et utsnitt av hans maleri «Melankoli» fra 1894-95 danner utgangspunktet for forsidens bunntrykk.

På seddelens bakside kan du se et utdrag av en studie til Munchs store verk «Solen». Noen kan kjenne igjen dette motivet fra aulaen i Universitetet i Oslo.

Slik kan du veksle gamle sedler

Fra og med 14. november 2020 blir de gamle 1000-lappene ugyldige, og du vil bare kunne bruke de nye.

For alle valører gjelder det at Norges Bank er pliktig til å veksle inn ugyldige sedler i minst 10 år etter at sedlene er tatt ut av sirkulasjon.

Du kan veksle inn sedlene ved personlig oppmøte i Norges Bank eller ved et av bankens depoter. Norges Bank har hovedkontor i Oslo og depoter i Trondheim, Tromsø, Bergen og Stavanger.

Men for deg som bor langt unna, er det også en annen mulighet:

Du kan sende inn de gamle sedlene sammen med et spesielt skjema hvor du oppgir kontonummer. Dette sendes til Norges Bank, og pengene vil da settes inn på din konto. Du finner skjema og adresse på nettsida til Norges Bank.

Vi prøver ut Fingopay i London. Med denne betalingsløsningen kan du betale med fingeren - men uten fingeravtrykk! Les mer om hvordan det fungerer: https://www.dinside.no/okonomi/her-betaler-du-med-fingeren/67603405 Vis mer

Vekslingsgebyr på eldre sedler

Men dersom du skulle ha sedler som er eldre enn dette, er det ikke sikkert at det vil lønne seg å bytte dem inn:

Norges Bank tar nemlig et vekslingsgebyr på 250 kroner for å bytte inn sedler med en utløpsdato på mer enn 10 år.

Dette gebyret er det samme uansett om du har en gammel 100-lapp eller en bunke 1000-lapper. Med andre ord: Du skal ha mer enn en 100-lapp for at det skal kunne tjene seg å veksle inn gamle sedler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer