Snart kommer det nye sedler

De nye, norske sedlene er på vei – men først må du passe på svenskepengene!

NYE SEDLER: Nå er det klart når de nye sedlene kommer, og 100- og 200-kronerssedlene kommer først. Foto: NORGES BANK
NYE SEDLER: Nå er det klart når de nye sedlene kommer, og 100- og 200-kronerssedlene kommer først. Foto: NORGES BANK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Designen på den nye norske seddelserien har vakt oppsikt i utlandet, og nå er det klart når utrullingen vil starte.

Også svenskene har en ny og omfattende utskifting av sine sedler på trappene, og der må vi se oss slått av vår gode nabo: Svenskesedlene kommer først.

Har du svenskepenger liggende, bør du kjappe deg med å bli kvitt dem – les mer om fristene for det nederst i artikkelen.

LES OGSÅ: Dette kunne blitt dine nye sedler – containere, plankton og barnetegninger

Utrullingen tar to år

Den nye norske seddelserien som skal lanseres, blir den 8. i rekken. Ifølge assisterende direktør for kommunikasjon i Norges Bank, Therese Riiser Wålen, vil utrullingen av sedler skje gradvis.

- Vi tar sikte på å lansere de første valørene, 100- og 200-kroneseddelen, i andre kvartal 2017, uttaler Riiser Wålen til Dinside.

- De to neste, 50- og 500-kroner, kommer cirka ett år etter dette, og 1000-kronersseddelen ett år etter disse. Etter planen vil alle valørene være i sirkulasjon innen utgangen av 2019, forteller hun.

Her ser du hvordan de nye sedlene skal se ut:

Alle blir like høye

Gjennomgangsmotivet for seddelen er «havet». Det vil bli endringer på disse før de endelige sedlene er klare, blant annet er det endel sikkerhetselementer som skal på plass.

Sikkerheten er også et av de viktigste grunnene for at vi nå skal få en ny seddelserie: For å sikre at norske sedler også i fremtiden skal være vanskelige å forfalske.

Til forskjell fra hvordan sedlene er i dag, vil alle de nye sedlene så samme høyde, 70 millimeter. De vil imidlertid få avvikende lengde: For å skille valørene, vil lengden øke med 7 millimeter for hver valør, slik at 100-kroneseddelen for eksempel blir 133 millimeter og 200-kroneseddelen 140 millimeter.

LES OGSÅ: Her kan du se hva motivene som er på sedlene i omløp i dag betyr

Bruk svenskepengene før det er for seint!

Svenskene slår oss imidlertid på lanseringstidspunkt for nye sedler: I oktober innledes det som blir Sveriges største seddel- og myntbyttet i Sveriges historie.

BLIR UGYLDIGE: Har du disse liggende, bør du bruke dem før neste sommer. Da blir de ugyldige. Foto: SVERIGES RIKSBANK
BLIR UGYLDIGE: Har du disse liggende, bør du bruke dem før neste sommer. Da blir de ugyldige. Foto: SVERIGES RIKSBANK Vis merDen svenske Riksbanken begynner å sende ut nye 20-, 50-, 200- og 1.000-kronerssedler 1. oktober 2015. Nye svenske 100- og 500-kronerssedler, samt 1-, 2- og 5-kroners mynt, kommer ut i oktober 2016.

Har du svenske penger liggende, bør du ta dem med deg neste gang du skal til Sverige. De gamle 20-, 50- og 1.000-kronerssedlene blir ugyldige etter 30. juni 2016.

De gamle modellene som får avløsing av nye i 2016, holder stand til 30. juni 2017 – så de sendlene og myntene har du enda litt tid på å bruke.

LES OGSÅ: Vil fysiske penger forsvinne?

NYE SVENSKESEDLER: Svenskene kjører ut sine nye sedler 1. oktober. Det betyr at du bør kvitte deg med de gamle svenskepengene du eventuelt har liggende. Foto: SVERIGES RIKSBANK
NYE SVENSKESEDLER: Svenskene kjører ut sine nye sedler 1. oktober. Det betyr at du bør kvitte deg med de gamle svenskepengene du eventuelt har liggende. Foto: SVERIGES RIKSBANK Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer