Forskudd på dagpenger:

Snart kommer krav om tilbakebetaling

Nav sender ut regninger fra midten i august.

REGNING: Snart får mange regning fra Nav, der forskuddet på dagpenger skal betales tilbake. Foto: Pål Joakim Pollen
REGNING: Snart får mange regning fra Nav, der forskuddet på dagpenger skal betales tilbake. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Da coronaviruset brøt ut denne våren, ble mange nordmenn permitterte og arbeidsledige. Nærmest over natten skjøt antallet dagpengesøknader i taket hos Nav, som igjen førte til unormalt lange behandlingstider.

Allerede 19 dager etter at regjeringen stengte ned store deler av landet 12. mars, hadde Nav mottatt 320.000 dagpengesøknader.

Innførte forskuddsordning

Heldigvis ble det raskt innført en forskuddsordning, der man etter å ha søkt om dagpenger kunne be om forskudd på disse pengene, slik at man slapp å gå alt for lenge uten påfyll på lønnskontoen. Forskuddet ble betalt ut få dager etter at man hadde søkt, men altså, i hvert fall i de aller fleste tilfeller, før søknaden i det hele tatt ble behandlet.

Men etter den søte kløe kommer den sure svie, som de sier – forskuddet må betales tilbake.

Permittering

Dersom du har blitt permittert, betaler arbeidsgiver de to første dagene med lønn etter at du har mottatt permitteringsvarselet.

De neste 18 dagene med full lønn (begrenset oppad til årslønn tilsvarende 6G, eller rundt 600.000 kroner) betales ut av Nav. Dette kalles lønnskompensasjon. Dette skal arbeidsgiver i utgangspunktet søke om for deg, men for et par uker siden ble det også mulig å søke selv.

Etter det, kan du ha rett til dagpenger, som du bør søke om allerede når du får permitteringsvarselet. Under coronasituasjonen kan du få 80 prosent av inntektene dine opp til 3G (rundt 300.000) og 62,4% av inntektene du har fra 3G til 6G (rundt 600.000). Når koronasituasjonen er over, kan du få 62,4% av inntektene du har opptil en årslønn tilsvarende 6G.

Kreves tilbake i august

sine nettsider opplyser Nav at de fra midten av august vil be om tilbakebetaling av forskuddet på dagpenger.

Nav opplyser at du ikke trenger å foreta deg noe dersom du har fått lønnskompensasjon (se faktaboks) og vedtak om dagpenger, eller fortsatt venter på vedtak. Da vil forskuddet trekkes ved å holde igjen 20 prosent av videre utbetalinger fra Nav til det er nedbetalt.

Hvis du er tilbake i jobb og har fått innvilget dagpenger, men ikke lenger har løpende utbetaling av dagpenger, vil du få en faktura på det du eventuelt har fått i forskudd, som enten betales tilbake i sin helhet eller deles opp i flere innbetalinger.

Det samme gjelder om du har fått avslag på dagpengesøknaden – da må alt du har fått i forskudd betales tilbake, enten med en gang eller ved å dele opp tilbakebetalingen.

Du finner flere scenarioer på hjelpesiden hos Nav.

Du kan betale nå

Om du vil, kan du også betale tilbake på eget initiativ. Under dine utbetalinger når du er logget på Navs nettsider, er forskuddet du har fått merket «forskudd dagpenger».

På Navs hjelpesider finner du kontonummeret du skal betale til, enten du betaler fra en norsk eller utenlandsk bankkonto. Betalingen merkes med fødelsnummeret ditt, etterfulgt av «forskudd dagpenger».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer