Dinside har ved flere tilfeller skrevet om at det ikke lønner seg å velge norsk valuta i utenlandske minibanker, siden man da får en langt dårligere kurs enn ved å velge lokal valuta. I fjor advarte Forbrukerrådet om at dette koster nordmenn store beløp totalt - kanskje så mye som én milliard kroner.
Om EUs regelendring
- Det innføres nye krav som pålegger betalingstjenestetilbydere å opplyse om alle kostnader som vil påløpe ved en valutakonvertering før grensekryssende transaksjonen gjennomføres.
- Det skal opplyses om vekslingskursen som vil bli benyttet, referanserate og øvrige kostander knyttet til valutakonverteringen.
- Der det er aktuelt skal betalingstjenestetilbyder også opplyse om alternativer til at denne utfører valutakonvertering og kostander for dette. Betalingstjenestetilbyders opplysningsplikt vil gjelde uavhengig av om transaksjonen skal utføres i euro eller i annen medlemslands nasjonale valuta.
Kilde: regjeringen.no
Dette kan det imidlerti snart bli slutt på.
Praksisen skal endres
Nå melder Forbrukerrådet at EU har bestemt at at alle minibanker og kortterminaler i løpet av tre år skal bli pliktige til å vise de reelle kostnadene ved de ulike valgene. Det skal også bli slutt på å dytte forbrukerne mot det dårligste valget.
Du kan lese mer om regelendringen på regjeringens nettsider.
Slutt på å lure kundene
– Vi har tidligere tatt til orde for et forbud mot valutaveksling som nesten alltid er ugunstig for forbrukerne. Selv om EU-kommisjonen går for en mykere tilnærming, vil dette trolig få slutt på praksisen med å lure kundene, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.
Endringen vil altså ikke forby valutaveksling, men innføre krav om at det blir informert om alle kostnader og hvilken kurs som blir brukt.
Enn så lenge: Velg utenlandsk valuta
Forbrukerrådet viser til tidligere undersøkelser der det dyreste alternativet i snitt tilsvarer et påslag på seks-sju prosent, nesten fire ganger så mye som betalingskortenes standardkurs. Også på harryhandel i Sverige kan du få valget mellom å betale i norske eller svenske kroner. Også her anbefaler ekspertene å betale i svenske kroner når du betaler med kort.
– Tommelfingerregelen er alltid å betale i lokal valuta. Velger du å veksle til norsk valuta, er det så godt som uten unntak det dyreste alternativet, sier Jorge B. Jensen.
