Etteroppgjør for uføre:

Snart må mange tusen uføre betale denne NAV-regningen

Gjelder alle som har tjent mer enn beregnet i 2017.

SKYLDIG BELØP? Er du ufør og har tjent mer enn utgangspunktet for beregning av din uføretrygd, får du snart krav om å betale tilbake pengene. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
SKYLDIG BELØP? Er du ufør og har tjent mer enn utgangspunktet for beregning av din uføretrygd, får du snart krav om å betale tilbake pengene. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med 2015 ble det innført nye regler som gjelder uføre: Det ble fastsatt en inntektsgrense for alle som mottar eller blir innvilget uføretrygd og jobber ved siden av.

Tjener man mer eller mindre enn det som er lagt til grunn for beregningen av uføretrygd, skal NAV foreta et etteroppgjør.

Det vil si at de som har fått utbetalt for mye i uføretrygd fra Nav i 2017, må betale tilbake pengene.

Ifølge Nav kan det være snakk om mange tusen kroner. Etteroppgjøret vil tidligst bli klart i løpet av november.

Måtte betale tilbake over 20.000 kroner

Etteroppgjøret blir gjennomført når skatteoppgjøret er klart, i denne omgang for 2017. Altså er det inntekter i 2017 man tar hensyn til.

Ved forrige etteroppgjør fra Nav, som gjaldt 2016, var det cirka 17.200 uføre som fikk krav om å betale tilbake for mye utbetalt uføretrygd.

I snitt måtte de betale tilbake cirka 23.000 kroner.

Samtidig var det rundt 6.300 uføre som hadde fått beregnet for lav uføretrygd i 2016, som dermed fikk et etteroppgjør i form av ekstra utbetalt stønad på i snitt 11.700 kroner.

- Regner dere med at det blir cirka like mange som i etteroppgjøret får etterbetaling og tilbakekreving i 2017 som i 2016?

- Dette kan vi ikke svare konkret på før etteroppgjøret er kjørt, men vi forventer omtrent samme fordeling som i 2016, får Dinside.no opplyst fra Navs pressekontakt.

Nav forteller videre at årets etteroppgjør er forsinket, og tidligst vil bli behandlet i andre halvdel av november.

- Men det er sannsynlig at det vil bli delt opp i flere omganger. I praksis betyr dette at en del uføretrygdede sannsynligvis først vil få resultatet av etteroppgjøret i januar, skriver Nav i en e-post til Dinside.

Slik foregår tilbakebetalingen

Når det gjelder de som har fått for mye i uføretrygd i 2017, sender Nav et kombinert varsel- og vedtaksbrev til disse.

- Mottaker har da en frist på tre uker for å komme med innsigelser/nye opplysninger. Hvis Nav ikke mottar dokumentasjon fra mottaker, vil vedtaket bli automatisk iverksatt etter fire uker. Det vil da bli sendt en egen faktura med informasjon om innbetaling, forklarer Nav.

Du kan velge å betale tilbake beløpet med en gang. Hvis ikke vil Nav starte trekk av ytelsen du får utbetalt.

Nav skriver på sine nettsider at de normalt trekker 10 prosent av ytelsen din fram til hele beløpet er innbetalt. Ønsker du raskere tilbakebetaling, kan du velge å få trukket mer enn 10 prosent.

Nav skriver at de kan foreta trekk av følgende løpende ytelser:

Uføretrygd, overgangsstønad, avtalefestet pensjon, alderspensjon, barnepensjon, tidligere familiepleierpensjon, gjenlevendepensjon, gammel yrkesskadepensjon og krigspensjon.

Hele beløpet

Det er Nav Innkreving, som nå ligger under Skatteetaten, som krever inn det skyldige beløpet hvis personen som har mottatt for mye i uføretrygd ikke lenger mottar ytelser fra NAV.

- Når vi mottar etteroppgjøssaken for tilbakekreving, skal personen som hovedregel betale hele kravbeløpet ved forfall, forteller direktør Cato Lindbäck.

Men dersom vedkommende ikke har økonomi til å betale hele beløpet kan de inngå en betalingsavtale med personen.

- Det avhenger av at vi blir kontaktet før kravet er misligholdt. Kravet skal nedbetales så raskt som mulig. Vi forventer som hovedregel at krav inntil 100.000 kroner er tilbakebetalt innen 3 år og at krav over dette beløpet er oppgjort innen 5 år, sier Lindbäck.

Penger til gode?

Hva med dem som har penger til gode fra Nav? Har man fått for lite utbetalt i 2017, sendes det et vedtak om etterbetaling til vedkommende. Deretter blir beløpet utbetalt som en engangssum.

- Fra vedtak om etterbetaling sendes ut til beløpet er tilgjengelig på konto går det vanligvis rundt sju virkedager fra vedtaksdato, ifølge Navs pressekontakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer