BSU-frist

Snart siste frist

Nå bør du fylle opp kontoen din.

BSU: Snart er siste frist for årets BSU-sparing. Foto: Gorm Kallestad / NTB
BSU: Snart er siste frist for årets BSU-sparing. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har valgt å stramme inn på BSU-ordningen, noe som betyr at for inntektsåret 2023 får du et fradrag på 10 prosent på sparingen. Det er en halvering fra 2022 da fradraget var på 20 prosent.

Det betyr at du maksimalt kan få et fradrag på 2750 kroner for BSU-sparingen du gjør i år, mot 5500 kroner i fjor.

Ifølge regjeringens anslag vil dette spare staten rundt 600 millioner kroner i året.

SKATTEKORT: Med høyere renter blir det mer renteutgifter å trekke fra på skatten i år. I forbindelse med det råder skatteetaten folk å sjekke skattekortet nøye, men hva bør man egentlig sjekke? Vi fikk økonomisk rådgiver, Lene Drange, til å forklare. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Så mye kan du spare

Totalt kan du spare 27 500 kroner gjennom ett år i BSU. Dersom du sparer mer, blir det overskytende beløpet returnert til kontoen din, så det er lite vits å forsøke å sette over ekstra.

Maksimalt sparebeløp på en BSU-konto kan ikke overstige 300 000 kroner.

Har du en BSU-konto du sparer på, men ikke har fylt den helt opp i år, er det viktig å vite at det snart er siste frist.

Året avsluttes nemlig med en helg, og det er ingen transaksjoner i helga. Derfor må pengene settes over til BSU-kontoen i løpet av førstkommende fredag.

Under har vi samlet en håndfull banker med oversikt over BSU-frister.

Dette er fristene

For bankene har ulike frister for overføringer til BSU-kontoen. Norges største bank, DNB, skriver på sine nettsider at overføringen må skje før 29. desember klokka 14.30.

Sparebank1 har litt kortere frist. Her må overføringen være utført før 28. desember klokka 13.30. Men husk: overfører du penger fra en annen bank, må du regne én ekstra virkedag før de kommer inn, opplyser banken.

Nordea skriver på sine BSU-sider at «pengene må være innbetalt på konto innen 31.12. og stå over årsskiftet», mens Sbanken melder at BSU-innbetaling til en eksisterende BSU-konto må gjøres seinest 29. desember 2023 klokka 12.00.

«Dersom du skal overføre penger til BSU-kontoen din fra en annen bank, må du først sjekke når siste forfallstidspunkt er satt hos dem, sånn at du er sikker på at beløpet godskrives BSU-kontoen din hos oss i 2023», opplyser Sbanken.

Er du kunde i Sparebanken Vest må du huske å fylle opp BSU-kontoen innen 29. desember 2023 klokka 21.50.

Er du kunde i en annen bank, bør du sjekke din banks nettside for informasjon om frister.

Ikke sparekrav

Dersom du ikke har fått overført penger til BSU-kontoen din i år, er det ingen krise. Det er ingen krav om å spare hvert år, og det er heller ingen begrensning for antall spareår, opplyser Skatteetaten.

Men det er greit å huske at fra og med det året du fyller 34 år, kan du ikke fortsette sparingen.