Coronaviruset

Snur om smågodt

Coop fjernet smågodtsalget, men nå snur de og selger igjen smågodt i løsvekt. Også NorgesGruppen og Rema 1000 selger smågodt som selvplukk.

GODTERI TIL PÅSKE? Coop snur om smågodtsalg og dermed får du kjøpt smågodt i løsvekt også hos Coop, i tillegg til hos Rema1000 og Kiwi, Meny og de andre NorgesGruppen-butikkene. Europris selger fremdeles kun hele bokser med smågodt. Foto: Kristin Sørdal
GODTERI TIL PÅSKE? Coop snur om smågodtsalg og dermed får du kjøpt smågodt i løsvekt også hos Coop, i tillegg til hos Rema1000 og Kiwi, Meny og de andre NorgesGruppen-butikkene. Europris selger fremdeles kun hele bokser med smågodt. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det har vært full forvirring om smågodtsalget i forbindelse med coronaviruset.

På grunn av usikkerhet rundt hvordan smittevernreglene skulle håndteres når det kom til smågodt og nøtter i løsvekt, stengte Coop og Europris smågodtsalget, mens Rema og NorgesGruppen lot smågodthyllene med lokk stå - men fjernet samtidig smågodt for løsvektsalg som stod på pall i butikken.

Nå sier Coop til Dinside at smågodt igjen er i salg som selvplukk i butikkene, men at det kan være kommunale vedtak som gjør at salget er forbudt.

Coop: - Selger smågodt igjen

Coop og Europris fjernet tidlig løsvektsalg av nøtter og godteri.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, sier til Dinside at bakgrunnen for at de stanset salget var at det var sprikende anbefalinger mellom lokale og nasjonale myndigheter.

Etter at det kom tydeligere informasjon fra nasjonale helsemyndigheter og Mattilsynet, har derfor Coop åpnet for salg av smågodt igjen.

- Vi har opphevet det midlertidige vedtaket, og gjenåpnet for salg av smågodt i smågodtstativ og nøtter i gravitasjonsrør i våre butikker. Salg av smågodt og nøtter fra palletorg er ikke tillatt, sier Kristiansen til Dinside.

- I de enkeltkommunene hvor det er egne vedtak om forbud av salg av smågodt og nøtter i løsvekt, fortsetter vi selvsagt å følge kommunens retningslinjer, fortsetter han.

- Selger ikke i løsvekt

Europris var en av butikkene som tidlig tok bort muligheten for å kjøpe smågodt i løsvekt. De gikk imidlertid tidlig ut med muligheten til å kjøpe hele, uåpnede bokser med smågodt. Og slik er det fremdeles.

- Vi selger ikke smågodt og nøtter i løsvekt. Vårt hovedfokus er å drifte Europris butikkene så trygt som mulig for alle som jobber der og for våre kunder. Vi har derfor besluttet å kun selge uåpnede hele bokser for å sikre mest mulig forsvarlig drift, ta hensyn til helse, miljø og sikkerhet, ta hensyn til hverandre og følge rådene fra Helsedirektoratet, sier Jon Boye Borgersen, kommersiell direktør i Europris til Dinside.

- I lys av situasjonen vi alle er berørt av tror vi en del forbrukere kan være skeptiske til å kjøpe smågodt i løsvekt. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger og reaksjoner på vår beslutning, om å ikke selge smågodt i løsvekt, både blant våre kunder og butikkansatte, fortsetter han.

NorgesGruppen og Rema 1000: - Ja, selger smågodt

Både Rema 1000 og NorgesGruppen, som står bak butikkjedene Kiwi, Meny, Joker, Nærbutikken og Spar, sier til Dinside at de selger smågodt som selvplukk.

- Vi selger fortsatt smågodt i løsvekt, men kun i stativ og under lokk. Vi har i tillegg intensivert renholdet og bytter skjeer oftere, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgeGruppen til Dinside.

- For oss har det vært viktig at alle tiltak vi innfører i forbindelse med virus-situasjonen skal være faglig fundert. Mattilsynet har vært tydelige på at det ikke er forbundet med ekstra helserisiko å spise smågodt solgt i løsvekt, så derfor har vi valgt å videreføre det. Så er det jo opp til den enkelte om man ønsker å benytte seg av dette eller ikke, sier hun videre.

Calle Hägg, PR- og kommunikasjonssjef i Rema 1000, sier til Dinside at de selger smågodt som selvplukk så lenge det ikke kommer andre føringer fra myndighetene:

- Vi ønsker at myndighetene skal legge føringer her så vi opererer som en samlet bransje. Enn så lenge har ikke Mattilsynet anbefalt å fjerne selvplukket smågodt fra vegg, men vi har fjernet gulvpaller med smågodt som et tiltak. Dersom anbefalingen fra myndighetene endrer seg, kommer vi og resten av bransjen til å tilpasse oss umiddelbart, sier Hägg.

Mens Rema 1000 sier de kommer til å selge hele, uåpnede bokser med smågodt i tillegg til for selvplukk, sier NorgesGruppen at de ikke selger hele bokser i butikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer