Snus kan gi bilring

Menn som snuser dobler risikoen for å utvikle overvekt og fedme.

Publisert
Sist oppdatert

Det viser en ny svensk studie, men forskerne har foreløpig ikke funnet ut hvilken mekanisme dette skyldes, melder det svenske tidsskriftet Läkartidningen.

I det siste er det publisert flere studier som tyder på at snus har skadelige effekter på helsen. Blant annet har en tidligere svensk studie funnet en sammenheng mellom snusbruk og økt risiko for høyt blodtrykk og hjerte-kar-sykdom.

I denne nye studien har forskerne Sara Holmberg og Anders Thelin ved universitetet i Uppsala undersøkt 1.782 svenske menn. De fant ut at snusere som ikke tidligere har vært røykere har en dobbelt så høy risiko for å utvikle overvekt og fedme sammenlignet med menn som ikke har brukt noen variant av tobakk.

Mennene i studien fortalte om sine tobakkvaner i intervjuer med legene. De var mellom 40 og 60 år gamle. De ble også spurt om kostholds- og treningsvaner, og ble veid og målt etter alle kunstens regler.

Den største gruppen normalvektige var i gruppen som aldri hadde brukt tobakk. Det kan naturligvis ha en sammenheng med at ikke-røykere og ikke-snusere har en sunnere livsstil i utgangspunktet, men forskerne tok hensyn til dette da de utformet statistikken. Resultatene ble justert etter fysisk aktivitet, utdannelsesnivå, fettinntak og alkoholkonsum - og fremdeles var tallenes tale tydelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer