Snus, sigaretter og bensin blir dyrere i Sverige

Nye avgifter i Sverige gjør grensehandelen dyrere for mange nordmenn.

Sigaretter, snus og bensin blir dyrere i Sverige fra 1. januar 2012. Foto: Colourbox/DinSide
Sigaretter, snus og bensin blir dyrere i Sverige fra 1. januar 2012. Foto: Colourbox/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra neste år blir sigaretter, snus og bensin litt dyrere over grensen, når svenskene øker avgiftene på disse varene fra 1. januar 2012.

Det betyr at nordmenn som handler over grensen vil spare litt mindre på disse varene enn tidligere.

To til tre kroner dyrere

Avgiftene på tobakk øker med 8 prosent. Det høres kanskje mye ut, men i kroner og øre utgjør ikke prisforskjellen så mange kroner og øre.

Ifølge det svenske tidsskriftet Riksdag & Departement vil en pakke med 19 sigaretter som i dag koster 48 svenske kroner, bli tre kroner dyrere. En kartong blir da 30 svenske kroner dyrere. En boks med snus, som tidligere har kostet 47 kroner, vil øke til 49 kroner.

Samtidig blir det dyrere å tanke i Sverige. De svenske bensinavgiftene øker med 18,75 svenske øre per liter fra neste år.

De svenske alkoholavgiftene blir ikke endret.

Billigere å spise

En hyggelig nyhet for alle som liker å grensehandle, eller feriere i Sverige, er at de svenske restaurantprisene kan komme til å bli lavere neste år. Merverdiavgiften på restauranter og catering mer enn halveres fra 25 prosent til 12 prosent.

GRENSEHANDEL

 • I fjor handlet nordmenn for 10,5 milliarder kroner

  forbindelse med dagsturer til utlandet.
 • De aller fleste dagsturene gikk til Sverige
 • Mellom 13 og 14 prosent av pengene ble brukt på tobakksvarer.
 • Kvinner brukte 13 prosetn av pengene på alkohol, mens menn brukte 18 prosent av pengene på alkohol.
 • Nær halvparten av alle pengene brukt på grensehandel går til matvarer

 • Om den reduserte momsen kommer sultne gjester til gode gjenstår å se, men allerede har flere store serveringskjeder varslet priskutt som følge av momsreduksjonen.

  – Med senket moms kan vi senke prisene, og gjennom å senke prisene får vi forhåpentlig flere gjester, sier administrerende direktør Richard Bergfors i den svenske hamburgerkjeden Max, til Dagens Opinion.

  Kan du trikset som gjør grensehandelen mye billigere?

  Beskjeden avgiftsøkning i Norge

  Sigaretter og snus skal på papiret blir dyrere også her i Norge fra neste år, men i praksis er det ikke sikkert du vil merke det, snarere tvert imot. Statistisk sentralbyrå (SSB) har anslått en lønnsvekst som er betydelig høyere enn den anslåtte prisveksten på alkohol og tobakk. SSBs prognoser viser en lønnsvekst på 3,4 prosent neste år.

  I statsbudsjettet for 2012 er det lagt opp til at avgiftene på sigaretter skal øke med 1,8 prosent, mens snusavgiften bare vil øke med 1,1 prosent. Avgiftene på alkohol øker med 1,6 til 1,7 prosent, avhengig av alkoholstyrke.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer