Snus uten (nikotin)rus

Det finnes snus uten tobakk og nikotin. Men ekspertene er uenige om den kan brukes til snuseslutt.

SNUS: Onico, i front, er en av snustypene som ikke inneholder nikotin eller tobak, i motsetning til de to merkene bak. Foto: Per Ervland/Aller Internett  Foto: Per Ervland
SNUS: Onico, i front, er en av snustypene som ikke inneholder nikotin eller tobak, i motsetning til de to merkene bak. Foto: Per Ervland/Aller Internett Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes flere snusmerker uten tobakk og nikotin. De skal både se ut og smake som snus. DinSide Helse kjenner til tre slike snustyper. De heter Choice, Onico og Real Taste og er produsert i Sverige.

Les også: Snus kan gi bukspyttkjertelkreft:

- Selger til snusere

I Norge selges disse snustypene over disk i liten grad, men innehaver Bjørg Svenøe ved Sol Cigar CO A/S i Oslo selger merket Choice.

- Vi selger en del av den. Jeg har inntrykk av at mange kjøper den for å slutte å snuse, mest yngre folk, og ofte menn, sier Svenøe til DinSide Helse.

Stefan Hermansson, leder i Real Taste AB sier til DinSide Helse at han får henvendelser fra Norge.

- Senest i dag fikk jeg en epost fra en nordmann som ville kjøpe. Og jeg vet at nordmenn kjøper snusen på Svinesund, sier han.

Hermansson sier de som kjøper Real Taste ofte er snusere som skal prøve å slutte å snuse eller røyke.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens Institutt for Rusmiddelforskning sier det ikke er utført noen store, gode tester av slik snus.

- Snus er veldig avhengighetsskapende, og vi vet fra røykeforskning at det særlig er bruk av andre nikotinpreparater, det vil si snus og legemidler som i størst grad får folk til å slutte. Vi kjenner veldig lite til dette, men man skal likevel ikke se bort fra at urte-snus – som altså ikke inneholder nikotin - kan være en mulig sluttemetode for snusbrukere, sier Lund til DinSide Helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.