Snusen er friskmeldt

Øker ikke kreftfaren, viser ny stor analyse.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snus av den typen som brukes i Skandinavia og Nord-Amerika i dag, ser ikke ut til å øke kreftfaren. Det viser en stor meta-analyse publisert i tidsskriftet BMC Medicine.

Snus ikke farlig for hjerte og blodtrykk

Snusprodukter som tidligere ble solgt i USA kan ha økt kreftfaren, men dagens risiko er altså svært liten, ifølge den nye rapporten fra analysebyrået P.N. Lee Statistics and Computing Ltd.

Snus uten røyk er risikofritt

Byrået har gransket og sammenlignet 89 studier av tobakk og kreftrisiko fra USA og Skandinavia. De har funnet ut at sannsynligheten for å pådra seg kreft av snus alene er svært liten.

Når sigarettrøyking elimineres utgjør ikke snusen noen risiko, mener analytikerne.

Snusen blir dyrere

Eksempelvis døde 142 205 amerikanske menn over 35 år i 2005 av til sammen sju kreftformer, som de etter all sannsynlighet hadde pådratt seg som følge av røyking.

Analytikerne antar dødstallet ville vært redusert med 104 737 tilfeller dersom disse mennene aldri hadde røyket. Inkludert i dette tallet er 79 195 dødsfall som følge av lungekreft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer