EU-domstolen opprettholder snusforbudet

Snusprodusent: -Politikk trumfer sunn fornuft

EUs snusforbud er gyldig, fastslår EU-domstolen. Dermed ble det nederlag for snusprodusenten Swedish Match.

SNUSFORBUD: EU-domstolen fastslår at snus er forbudt i hele EU bortsett fra Sverige. Foto: Reuters/Anna Ringström
SNUSFORBUD: EU-domstolen fastslår at snus er forbudt i hele EU bortsett fra Sverige. Foto: Reuters/Anna Ringström Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU har innført forbud mot snus i alle medlemsland unntatt Sverige.

Swedish Match har hevdet at forbudet er uproporsjonalt og diskriminerende.

Det avvises nå av EU-domstolen, som konkluderer med at det ikke har framkommet noe i saken som skulle tilsi at snusforbudet er uberettiget.

Domstolen viser til at EU har rett til å forby slike produkter ut fra et føre-var-prinsipp når det er risiko for at de kan være helseskadelige.

– Jeg er ikke overrasket. Det var vel dette vi ventet. Denne dommen er politisk, og politikk pleier å trumfe både juss, vitenskap og i blant sunn fornuft. Det er min spontane reaksjon, sier kommunikasjonssjef Patrik Hildingsson i Swedish Match til NTB.

Han understreker at dommen ikke fører til noen forandring i markedssituasjonen for Swedish Match. Det er en konflikt mellom Swedish Match og helsemyndighetene i Storbritannia som danner bakteppet for avgjørelsen i EU-domstolen.

Snusforbudet er forankret i EUs tobakksdirektiv.

Direktivet gjelder også her til lands, men Norge har så langt hatt et tilsvarende unntak som Sverige gjennom en tilpasning i EØS.

Dyrere snus og tobakk i 2019

I 2019 settes prisene for alle tobakksprodukter opp. Ifølge Folkehelseinstituttet har bruk av snus har endret seg fra å være et svært uvanlig til et ganske vanlig fenomen.

Fra å være et produkt som nesten utelukkende ble brukt av menn, har snus i senere år blitt stadig mer populært blant kvinner.

  • Andelen som bruker snus blant menn i alderen 16-24 har ikke endret seg i særlig grad i løpet av de siste ti årene. Likeledes ser den kraftige økningen i snusbruk blant kvinner i denne aldersgruppen ut til å avta.
  • Hovedårsaken til fortsatt økning i snusbruk er en økende andel brukere i aldersgruppen 25-49 år.

Tror på økt tobakksalg

1. juli 2017 besluttet regjeringen at alle tobakks- og snusprodukter skulle ha nøytral emballasje. Tobakksprodusentene fikk en frist på ett år med å få på plass ny emballasje som ikke skal virke forlokkende.

I tillegg til å forhindre at nye brukere kommer til, hadde tiltaket også som mål å få ned salget.

Men tre måneder etter at forbudet mot fargede forpakninger ble innført, kunne taxfreeutsalgene på flyplassene i Norge melde at de nye forpakningene ikke hadde gjort noe med salget. Det hadde bare ført til at butikkene måtte ha ekstra bemanning ved tobakkhyllene for å hjelpe kunder med å finne riktig vare.

Og med de nye taxfreereglene som nettopp ble vedtatt, som vil fjerne muligheten til å bytte tobakk mot alkohol ved taxfreehandel, tror taxfreebutikkene at tobakksalget vil øke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer