Snylterne skal tas

Myndighetene skjerper kampen mot trygdemisbruk.

Ikke alle som mottar trygd, har krav på det, og nå skal overvåkingen skjerpes. Foto: Colourbox.com
Ikke alle som mottar trygd, har krav på det, og nå skal overvåkingen skjerpes. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Nå kan Arbeids- og velferdsetaten og forsikringsselskapene utveksle opplysninger om personer som har fått, eller forsøkt å skaffe seg urettmessige utbetalinger, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Etaten og forsikringsselskapene får ofte krav fra de samme personene og på det samme grunnlaget. Den nye ordningen kan derfor bli et effektivt virkemiddel i kampen mot trygdemisbruk og forsikringssvindel.

– Legitimiteten til velferdsstaten avhenger av at fellesskapets midler går til de som har krav på ytelser. Med de lovendringene som nå foreslås styrker vi arbeidet mot trygdemisbruk, sier statsråden.

Bekymret over norsk trygdesystem

Kan opplyse om feil

11. mars ble det gitt en forskrift om hvordan informasjonsutvekslingen skal skje i praksis. Informasjonen skal gis gjennom særskilte enheter i Arbeids- og velferdsetaten og i de enkelte forsikringsselskapene. Dette for å sikre personvernet.

– Ordningen gir ikke adgang til å videresende taushetsbelagte opplysninger som er innhentet. Arbeids- og velferdsetaten kan for eksempel ikke sende videre legeerklæringene, men kan fortelle forsikringsselskapet at det er blitt gitt feilaktige helseopplysninger, sier Andersen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer