Snyltestafetten

KOMMENTAR: Hva er verst? Snyte på skatten eller snike på trikken?

Er det verdt å gjøre seg selv til snylter for tre tiere? Foto: Ruter.no
Er det verdt å gjøre seg selv til snylter for tre tiere? Foto: Ruter.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Minst seks pensjonerte stortingspolitkere har mottatt pensjon de ikke har krav på


Du har ganske sikkert fått med deg alt bråket rundt taxisjåførene i Oslo. Med noen enkle tastetrykk har mange av dem lurt både kunden og skatteetaten. Siste nytt i saken er at 475 taxisjåfører i Oslo og Akershus er tatt for trygdesvindel. De har kjørt taxi og samtidig mottatt over 100 millioner kroner i trygdepenger. En kjent politiker har vært spesielt provosert over dette: Hvem tror de at de er som kommer hit til Norge og ikke tilpasser seg våre lover og regler?

Forrige ukes største skandale i mediene var pensjonsjukset på Stortinget. Minst seks pensjonerte stortingspolitikere har mottatt pensjon de ikke har krav på fordi de tjener for godt. Opplysningene har utløst voldsomme reaksjoner. En økonomistudent jeg kjenner, var spesielt opprørt over dette: Hvordan kan de forvente at vi skal følge lover og regler, når de folkevalgte ikke gjør det selv?

Men det kom også andre nyheter i forrige uke. Studenter svindler til seg millioner i stipend ved å oppgi falsk boligadresse. Stikkprøver viser at 4,5 prosent av alle studenter som mottar borteboerstipend, ikke skal ha det, og Lånekassen frykter at de utbetaler 65 millioner kroner for mye hvert år. Moren til en kamerat av meg ble ganske provosert da hun hørte dette: Finnes det ikke lenger noen moral blant norske studenter? Er de ikke bortskjemte nok som det er?

Den samme kameraten er veldig glad i å kjøpe musikk. Han passer alltid på å ta vare på kvitteringene. Moren hans er ballettpedagog og kan utgiftsføre musikkutlegg i regnskapet. Jeg kjenner at jeg blir veldig provosert av dette: Hvor sannsynlig er det at ballettelevene danser til Coldplay og Rage Against the Machine?

Her for noen dager siden hadde jeg dårlig tid til trikken. Halvveis til holdeplassen oppdaget jeg at klippekortet lå hjemme. Jeg kunne gått frem til trikkesjåføren og betalt 34 kroner for en enkeltbillett, men jeg gjorde det ikke. Det er bare tre stopp, tenkte jeg. Sjansen er liten for at jeg blir tatt. Men to stopp senere var jeg helt svett, og jeg spurte meg selv: Er det verdt å gjøre seg til snylter for tre tiere?

Hvor du som leser trekker grensen, er opp til deg. Vår oppgave i DinSide er å gi deg tips og råd på den riktige siden av samfunnets lover og regler. Hvordan utnytter du best arveavgiftsreglene, hvorfor skal du ikke kjøpe strukturerte fondsprodukter, og hvor får du de beste studentrabattene? Når skal du binde renta, hvordan oppnå maksimalt med pensjonspoeng, og hvor får du tak i den billigste utepilsen? Alt dette og mye mer hjelper vi deg med på DinSide. Det går an å ha økonomisk sans og fortsatt sove godt om natten.

Les også: Hvem skal arve hytta?
Les også: Dette har du krav på
Les også: Få rabatt når du selger med tap

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer