Sogneprest misbrukt på falske Facebook-profiler

Du må være forsiktig med hvem du godtar venneforespørsler fra.

FALSKE: Lengst til høyre ligger Marit Slettum sin Facebook-profil. De to andre er falske, men bruker altså Slettums profilbilde.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FALSKE: Lengst til høyre ligger Marit Slettum sin Facebook-profil. De to andre er falske, men bruker altså Slettums profilbilde. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det synes jeg er rimelig guffent.

Det sier sogneprest Marit Slettum. Dinside har nettopp vist henne hvordan svindlere misbruker et bilde av henne på Facebook.

Noen har registrert falske profiler med norske navn og Slettums profilbilde, for å spre spam om «lånetilbud» hos norske Facebook-brukere.

- Jeg opplever meg selv som seriøs, og legger aldri ut noe useriøst på Facebook. At noen da bruker mitt bilde for å spre lånetilbud – det er aldeles utrolig, sier Slettum på telefon fra Etnedal i Oppland.

LES OGSÅ: Teknisk Ukeblad misbrukt i Facebook-svindel – prøver å lure nordmenn med iPhone for én krone

Kommenterer og poster

Gjennom omvendte bildesøk har Dinside funnet Slettums profilbilde på to falske Facebook-profiler: «Stangelande Cathrine» og «Bue Christine». Svindlerne har tydeligvis misforstått hva som er norske for- og etternavn, men har likevel klart å få et femtitalls godkjente venneforespørsler hver.

SPRER SPAM: Her ser du hvordan «Stangeland Cathrine» lokker med lån i en post som vil dukke opp blant de som har godkjent henne som venn. Profilene hadde da andre profilbilder.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SPRER SPAM: Her ser du hvordan «Stangeland Cathrine» lokker med lån i en post som vil dukke opp blant de som har godkjent henne som venn. Profilene hadde da andre profilbilder. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


«Bue» skriver i en kommentar under et annet innlegg: «Gjør du trenger et lån? (...) Kontakt meg og fortalte meg beløpet og nedbetalingstid på din lånesøknad», etterfulgt av en e-post-adresse.

«Stangelande» har skrevet nøyaktig det samme som et eget innlegg.

- Det finnes mange motivasjoner for å lage falske profiler. Blant annet det du forteller om her, sier leder i Slettmeg.no, Hans Marius Tessem, til Dinside.

LES OGSÅ: Nordmenn ringes av falsk Microsoft, og noen går faktisk fem på

Stjeler hele vennekretser

Falske profiler er dagligdags for Tessem. Ren spam-virksomhet er ikke den vanligste motivasjonen til svindlerne, men han har sett mange tilfeller som sogneprest Slettum sitt.

Noen svindlere stjeler både bilde og navn fra nordmenn, og sender venneforespørsler til alle på vennelista til offeret. Disse vennene tenker kanskje at personen har fått ny profil, og godkjenner.

Resultatet er i beste fall spam. I verste fall kan nordmennene blant annet bli offer for phishing; altså at de gir fra seg informasjon til svindlerne som kan misbrukes.

- Profilene kan være vanskelige å oppdage, man ser dem først når det blir mye reklame og støy. Og det som er dumt, er at mange skriver til den falske profilen at de tror han har fått virus, sier Tessem i Slettmeg.no.

LES OGSÅ: Slik avslører du svindelannonser på Facebook

NATURLIG: Nestleder Tone Hoddø Bakås i NorSIS mener svindlerne tilpasser seg oss, der vi er. Også nordmenn, på Facebook.  Foto: JAN TORE VERSTAD / NORSIS
NATURLIG: Nestleder Tone Hoddø Bakås i NorSIS mener svindlerne tilpasser seg oss, der vi er. Også nordmenn, på Facebook. Foto: JAN TORE VERSTAD / NORSIS Vis mer


Faks, e-post, Facebook

Nestleder for Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Tone Hoddø Bakås, ser på Facebook-spam som en naturlig utvikling av problemet. Fra de klassiske Nigeria-brevene i brev og faks, til spam på e-post og videre til falske løfter fra falske profiler på Facebook og andre sosiale medier.

For når nordmenn lærer seg å være skeptiske til noe, finner svindlerne på noe annet.

- Har vi mer tillit til en Facebook-profil enn en e-post-avsender?

- Ja, kanskje. Det var et medium som starta med at vi valgte våre egne venner, og noen opptrer veldig personlig og privat. Da har man kanskje en senka «guard», svarer Baksås i Norsis.

LES OGSÅ: Nordmenn tagges i svindelannonser på Facebook

Derfor rammes nordmenn

De falske profilene skriver de på norsk, bruker norske navn og finner profilbilder av norske folk. Selv om språket og navnene er dårlig formulert, har svindlerne åpenbart brukt tid på å tilpasse seg nettopp nordmenn.

SAMME INNLEGG: Her ser du hvordan «Bue Christine» lokker med det samme lånet, denne gangen i en kommentar.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SAMME INNLEGG: Her ser du hvordan «Bue Christine» lokker med det samme lånet, denne gangen i en kommentar. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Baksås mener det er tre hovedgrunner til dette, som tabloide journalister som oss kan tillate oss å koke ned til:

  1. Vi er rike.
  2. Vi er på Facebook.
  3. Vi er naive.

- Og de kriminelle er ressurssterke, mange og proffe. De har kanskje ikke den store kompetansen på norsk, men vi ser at de blir flinkere og flinkere, forteller Baksås.

LES OGSÅ: Vi ble dating-svindlet for 210 millioner kroner i fjor

Føler seg sårbar

Tilbake i Etnedal sitter sogneprest Slettum. Hun har ikke spesielt greie på sosiale medier, sier hun, og synes misbruket er urovekkende. Slettum ble første gang tipset om misbruk av profilbildet hennes tidligere i år, men trodde profilene nå var borte.

- Man føler seg veldig sårbar og ubeskyttet. Plutselig ligger bildet ditt på en helt annen profil, sier hun til Dinside.

Facebooks pressekontakt Mandarva Stenborg mener de jobber hardt for å beskytte brukerne sine mot denne typen aktivitet.

- Falske profiler og distribusjon av skadevare er klare brudd på våre retningslinjer. Vi bruker både manuelle og automatiske verktøy for å oppdage og fjerne skadelig innhold, inkludert svindel, skriver Stenborg til Dinside.

Vi kommer tilbake til hva du kan gjøre for å unngå slike falske profiler, og hva du kan gjøre om du finner ut av du selv har blitt misbrukt.

LES OGSÅ: - Bankenes e-poster ser ut som phishingen de selv advarer mot!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer