Søk oppreisning av staten!

Staten må selv betale siden den tillot ansvarsforsikringer som ikke dekket oppreisning.

Oppreisning:  Den obligatoriske ansvarsforsikringen har ikke dekket oppreisning. Det var en ulovlig mangel, har det blitt fastslått. Derfor skal staten nå selv dekke oppreisning for trafikkofre.
Oppreisning: Den obligatoriske ansvarsforsikringen har ikke dekket oppreisning. Det var en ulovlig mangel, har det blitt fastslått. Derfor skal staten nå selv dekke oppreisning for trafikkofre. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om en annen trafikant forårsaker en trafikkulykke der du blir skadet, skal du være automatisk dekket av motpartens ansvarsforsikring. Han skal reparere bilen din, dekke de behandlingsutgifter det offentlige ikke dekker, dekke tapt arbeidsfortjeneste og eventuelt annet økonomiske tap.

Oppreisning

Men det finnes også andre typer tap som følge av trafikkulykker, slik som sorg og frykt, tap av sosial anseelse, av livskvalitet og av selvaktelse. Slike tap vil rettsevesenet noen ganger forsøke å kompensere gjennom å gi den skadelidte oppreisning. Loven sier at slik erstatning kan gis om skaden er forvoldt "forsettlig eller grovt aktløst". Villmannskjøring eller fyllekjøring er eksempler på adferd retten vil kunne vurdere som "grovt aktløs" og innvilge skadelidte en oppreisning.

Hjelp jeg vil forsikre Porchen min!

Fantasisummer i USA

Det er oppreisningen som gir fantasisummer i erstatning i amerikanske rettsaker, hvor vi hører om millioner gitt til folk som har sklidd på en gjenglemt rulleskøyte eller som har tørket puddelen i en mikrobølgeovn. Oppreisning har ikke på noen måte hatt samme plass i Norge, hvor domstolene stort sett har nøyd seg med å gi erstatning for påviste økonomiske tap. Der det har vært gitt oppreisning, har det vært relativt små summer. Selv en drapsmann må ikke betale foreldrene mer enn 120.000 kroner i oppreisning om han har drept et barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.