Sol + medisiner = mulig trøbbel

Kan gi hudutslett og pigmentforandringer.

VÆR OPPMERKSOM: Personer som blant annet tar legemidler som antibiotika som  tetracykliner, noen typer hjertemedisin, antidepressiva, noen vanndrivende midler, østrogentilskudd og p-piller bør være ekstra forsiktige i sola.
VÆR OPPMERKSOM: Personer som blant annet tar legemidler som antibiotika som tetracykliner, noen typer hjertemedisin, antidepressiva, noen vanndrivende midler, østrogentilskudd og p-piller bør være ekstra forsiktige i sola. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våren er like rundt hjørnet og de aller fleste er ivrige etter å kaste seg ut i solen.

Men det er noen som bør være ekstra oppmerksomme, og det er personer som blant annet tar legemidler som antibiotika som tetracykliner, noen typer hjertemedisin, antidepressiva, noen vanndrivende midler, østrogentilskudd og p-piller.

For disse kan gjøre huden med ømfintlig overfor sollys enn normalt. I verste fall kan det føre til allergiske reaksjoner som rød hud, vabler, hevelse og blemmedanning samt pigmentforandringer. Utsatte steder som ansikt, hals, hender og føtter rammes oftest.

Les også: Her er de beste solkremene

Medisiner som skal behandle kortvarige sykdommer som halsbetennelse og urinveisinfeksjon, eller naturmidler som johannesurt og kvann, kan også gi reaksjoner.

I tabellen nederst på siden er det flere eksempler på legemidler som kan gi hudreaksjoner i kombinasjon med sol.

- Les pakningsvedlegget på medisinene dine for å sjekke om de kan gi hudreaksjoner i kombinasjon med sol, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til DinSide Helse.

Hvorfor blir huden din rød når du blir solbrent? Og hvorfor blir ikke rødhårede brune? Her er noen hete solfakta

Madsen har ett klart tips til dem som får en reaksjon i solen:

Ikke slutt med medisinen

- Selv om du skulle få utslett i solen, bør du ikke slutte med de legemidlene du bruker fast og får på resept, uten å snakke med legen eller apoteket først, ifølge Madsen.

Han minner om at legemiddelutslett ikke nødvendigvis trenger å utløses av soling, så derfor kan det være lurt å gå til lege for å få en vurdering av utslettet.

Heldigvis kan utslettet forebygges.

Har du solvett? Sjekk her!

Solkrem med beskyttelse

Det beste er å være føre var, ifølge Legemiddelverket:

Begrens solingen de første dagene, bruk solkrem med høy solfaktor og følg med på avisens varsel for styrken på ultrafiolett stråling.

Les også: Ikke gni inn solkrem

Står det på pakningen at man skal unngå sol, skal man ikke oppholde seg i direkte sol, ifølge Kreftforeningen. Er man likevel ute i solen er det viktig å ha klær som dekker mest mulig av huden og en solhatt med brem for å beskytte ansiktet.

De aller fleste hudreaksjonene går over, men i verste fall kan man få mer langvarige hudplager. Har en fått kraftig og ubehagelig utslett, kan det være nødvendig å kontakte lege, sier Madsen.

Bivirkningene som kan oppstå betegnes som fotosensibilisering. Det vil si at huden blir ekstra følsom for sollys.

Påske, sol og solkrem

Når det gjelder befolkningen for øvrig er det også lurt å ta visse forholdsregler når det gjelder soling, særlig i disse påsketider.

- Først og fremst er det viktig at de som kan kommer seg ut i påsken, at de nyter solen og er i fysisk aktivitet. Det går fint an å nyte solen og samtidig være oppmerksom på solbeskyttelse, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, til DinSide Helse.

Hun minner om at det er viktig å pakke med solbriller og solkrem, selv om påsken er tidlig i år. UV-strålingen kan være intens på fjellet i Sør-Norge.

Her er tipsene fra Kreftforeningen:

  • Husk å smøre ansikt og bar hud med solkrem faktor 15 på formiddagen. Gjenta smøringen hvis du er lenge ute eller solkremen blir gnidd av i aktivitet.
  • Bruk solbriller. Solbriller stopper UV-strålingen og reduserer lysmengden, inkludert det meste av det som reflekteres fra snøen. I tillegg oppleves det behageligere å være ute i sollyset.
  • Skal man til syden er det ekstra behov for beskyttelse av vinterblek hud.
Se også Kreftforeningens side Solvett.no

Legemidler som kan gi hudreaksjoner i kombinasjon med sol:
  
Legemidler mot infeksjonerDoksycyklin (Doksycyklin Hexal, Doxylin, Vibranord) – brukes mot klamydiainfeksjoner, bronkitt og andre infeksjoner. Kan gi utslett.
Tetracykliner (Tetracyclin Actavis, Tetracyclin Arco) – brukes mot lungebetennelse, bronkitt og kviser. Kan gi utslett og solømfintlighet.
Trimetoprim (Trimetoprim) – brukes mot urinveisinfeksjoner. Kan gi utslett.
Trimetoprim-sulfa (Bactrim) – brukes mot urinveisinfeksjoner og luftveisinfeksjoner. Kan gi utslett.
Vanndrivende legemidlerTiazider (Centyl, Esidrex) – brukes mot høyt blodtrykk. Kan i sjeldne tilfeller gi langvarig overømfintlighet for sollys. Tiazider finnes også ofte sammen med et annet legemiddel i tabletter til bruk ved høyt blodtrykk
Legemidler mot slitasjegikt og revmatismeNaproksen (Naprosyn, Napren-E, Ledox, Naprosyn Entero, Naproxen Actavis, Naproxen Mylan, Naproxen-E Mylan) – brukes mot smerter ved slitasjegikt og revmatisme. Kan i sjeldne tilfeller gi utslett og overømfintlighet for sollys.
Ketoprofen (Zon gel) kan gi utslett.
HjertemedisinerKaptopril (Captopril Actavis, Captopril Mylan, Capoten) – brukes mot høyt blodtrykk og hjertesvikt. Kan gi utslett.
Amiodaron (Cordarone) – brukes mot hjerterytmeforstyrrelser. Gir ofte overømfintlighet for sollys. Alle som bruker amiodaron bør bruke solbeskyttelse.
Legemidler mot psykiske lidelserHaloperidol (Haldol) – brukes mot forskjellige psykiske lidelser. Kan i sjeldne tilfeller gi utslett.
HormonpreparaterP-piller og østrogenpreparater (en rekke preparater på markedet i Norge) – brukes som prevensjonsmiddel og hormontilskudd. Kan sammen med soling i sjeldne tilfeller gi utslett i form av brunaktige flekker i ansiktet.
Kilde: LegemiddelverketVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer