Solarium øker risikoen for kreft

- Hvis du først bruker solarium til å forberede huden før for eksempel en sydentur, øker den totale mengden UV-stråling. Det kan i seg selv være kreftfremkallende. Kreftforeningen fraråder derfor all bruk av solarium.

Publisert
Sist oppdatert

Informasjonskonsulent Mona Stensrud i Kreftforeningen refererer til en studie som viser at kvinner i 20 årene, som soler seg i solarier mer enn 12 ganger i året, har en økt risiko for hudkreft med 150 prosent.

- UV indeksen er et mål på hvor sterk UV-strålingen fra solen er. På en vanlig sommerdag i sør-Norge kan den være på 6-7 midt på dagen, i høyfjellet 7-8. I et solarium tillatt i Norge kan UV indeksen være 12. UV-indeksen i et solarium kan være dobbelt så høy som norsk sommersol, og høyere enn i syden. Soling i solarium i tillegg til vanlig soling bør unngås, sier Stensrud.

Andre stråler i solariumVed for mye og rask soling kan UVB-strålene gjøre huden rød og solbrent. Gjentatte ganger med solbrenthet kan føre til føflekkkreft. Jo mer man soler seg jo høyere blir risikoen for utvikling av hudkreft generelt. UVB-strålingen gir huden en fortykkelse som gir noe beskyttelse mot solstrålene. Man blir vanligvis ikke brent av UVA-stråling, men strålingen kan absorberes i overhuden og ødelegge arvestoffet (DNA) i cellene som ligger der, noe som også kan føre til hudkreft. UVA-stråling går dypt ned i huden, til de elastiske fibrene og bryter ned bindevevet i huden, noe som kan fremskynde utviklingen av rynker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer