Solbeskyttelse som ikke er krem

Virker det?

Uansett hvilken metode du velger er det alltid lurt å beskytte seg mot solen. Foto: Panther Media
Uansett hvilken metode du velger er det alltid lurt å beskytte seg mot solen. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At det er viktig å beskytte seg mot solen har det fleste fått med seg. Den økende bevisstheten rundt dette har også fått flere nye solbeskyttelsesprodukter til å se dagens lys.

Les også: Disse er mer utsatt for hudkreft

Helsejournalistene på Oprah.com har fått fagfolk til å vurdere nytten av noen av disse produktene. Se hva de kom fram til:

1. Sol-sensorer

Flere produsenter er ute med diverse plaster og armbånd som skifter farge når det er på tide å ta på seg mer solkrem. Kjemikeren Andrew Mills ved Strathclyde universitet i Skottland er blant dem som står bak oppfinnelsen.

Dommen:
- Armbåndene og plasterne fungerer fordi de hele tiden gjør deg oppmerksom på at du bør bruke solfaktor. Er du av den glemsomme typen kan det neppe skade å investere i et slikt produkt, sier lege og leder for American Society for Dermatologic Surgery.

- Imidlertid er det slik at mengden UV-stråler som forårsaker solbrenthet varierer fra person til person, så ikke stol blindt på disse produktene, sier hudlegen.

Les også: Så farlig er denne flekken

2. Solpiller

Joda, det finnes: kosttilskudd som skal beskytte deg mot solen. Det er antioksidantene i pillene som skal bidra til å hindre solbrenthet og øvrige solskader. Helt nytteløst er produktet visstnok heller ikke:

Dommen:
- Denne type solbeskyttelse kan bidra til å hemme frie radikaler som skader hudcellene dine, både i ytre og indre hudlag, sier hudlege og assistentprofessor ved New York University Medical Center, Ariel Ostad.

Les også: Duger solkremen fra i fjor?

Studier av effekten av såkalte solpiller har vist at den reduserer antall solbrente hudceller med 27 prosent. Huden din tåler altså solen bedre. Hudspesialistene anbefaler imidlertid ikke at du dropper solkremen selv om du bruker slike piller.

3. Solvaskemiddel

Dette er er vaskemiddel som når du bruker det impregnerer klærne dine, slik at de ikke slipper solstrålene igjennom. Det er altså solfaktor for tøy, og effekten skal vare gjennom 20 runder i vaskemaskinen. Sun Guard er et eksempel på et slikt produkt.

Dommen:
- Ikke så dumt å prøve dette, sier hudspesialist Anne Chapas ved New York University School of Medicine.

- En vanlig hvit t-skjorte har en solfaktor på omlag 5. Bruker du dette spesialvaskemiddelet får t-skjorten en solfaktor på 30.

Men, med mindre du bruker burka bør du fortsatt ta på solkrem på hudområder som ikke er dekket av tøy. Dette vaskemiddelet passer kanskje best for minstemann i familien, som uansett bør ha på t-skjorte i solen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer