Soling mot kreft

D-vitamin kan redusere risikoen for prostatakreft. Vitaminen får du fra solen, i kostholdet og som tilskudd.

Publisert
Sist oppdatert

Selv om D-vitamin ikke kan forhindre prostatakreft hos alle, kan den hindre at krefttypen blir aggressiv.

- Våre funn viser at D-vitamin spiller en viktig beskyttende rolle mot prostatakreft, sier forskningsleder Haojie Li til WebMD.

Vanlig kreftformHan ledet en studie som involverte over 1000 menn med prostatakreft. Forskerne analyserte mennenes blod for å se etter ulike faktorer som inkluderte D-vitamin. De fant ut at menn med det høyeste nivået av D-vitamin hadde en lavere risiko for å utvikle prostatakreft.

Prostatakreft er en av de vanligste krefttypene blant menn, og er en av de største grunnene til kreftdød. Grunnen til den høye risikoen er ukjent, men det finnes mange faktorer som kan gi økt risiko: alder, familiehistorie og mye rødt kjøtt.

- Denne forskningen understreker viktigheten av å få tilstrekkelig D-vitamin gjennom huden fra sol og gjennom kostholdet, sier Li.

Sol med vettDette er ikke første gang vitaminet trekkes fram som kreftreduserende. Tidligere studier har vist at prostatakreft rammer færre i varme strøk der man er mye i solen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.