Sommerens billigste taxfree

Gjør sommerens gode kjøp enda billigere. Vi viser deg knepene.

Publisert
Sist oppdatert
Shop till you drop - få deretter tilbake momsen.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst
Shop till you drop - få deretter tilbake momsen.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer

Sommerens billigste taxfree

 1. Landsvis momsoversikt


Du har sett skiltene på butikkdørene over hele Europa; Taxfree Shopping. 210.000 forretninger i 32 land i Europa, Amerika og Asia, er tilknyttet ordningen hvor du får tilbake moms på varer du har kjøpt i utlandet. Ifølge Global Refund som administrerer ordningen får 22.000 kunder daglig tilbaketalt merverdiavgift de har betalt når de har kjøpt varer utenlands.

Penger å spare

Satsene for moms varierer fra land til land, fra cirka tre prosent og helt opp til 22 prosent. Enkelte land har i tillegg ulike momssatser på ulike varer.

 • Storbritannia: 14.9 prosent

 • Spania: 13,8 prosent

 • Frankrike: 16,4 prosent
 • Handler du en skinnjakke i Spania, blir regnestykket slik:

  Jakkens utsalgspris: 3.000 kroner
  - spanske avgifter (av utsalgspris) 13,8 prosent: 414 kroner
  Jakkens pris: 2.586 kroner

  Vær oppmerksom på at momsen trekkes fra varens utsalgspris. Tilbakebetaling av moms forutsetter at du handler for et bestemt minimumsbeløp fastsatt av de respektive landenes myndigheter. Skandinaviske borgere kan ikke handle momsfritt innen de skandinaviske landene.

  Dette får du igjen – se tabellen

  Skroll ned

  Men det er ikke bare nordmenn på tur som får penger tilbake etter handleturen. Også utenlandske turister på besøk i Norge benytter seg av ordningen.

  - I 2002 fikk utenlandske turister på ferie i Norge tilbakebetalt moms på 288 millioner kroner, sier Sissel Guleng ved Global Refund Norge til DinSide.

  Slik gjør du det

 • Se etter Taxfree Shopping-merket. Når du handler i en forretning som deltar i ordningen ber du om å få en Taxfree Shopping-sjekk på kjøpet. Dette gjelder som et eksportdokument. Forretningen regner ut hva du får tilbakebetalt.

 • Ved utreise fra flyplassen ber du tollmyndighetene stemple Taxfree-dokumentet. Ta med gyldige kvittering for innkjøpet. Vær oppmerksom på at dokumentet først stemples ved utreise fra en tollsone; reiser du fra et land i EU og mellomlander, blir dokumentene først stemplet på den siste strekningen inn til Norge.

 • Send kjøpsdokumentene til Global Refund-kontor og be om å få tilbakebetalt avgiftene. Pengene godskrives konto eller utbetales per sjekk.

 • Global Refund bruker cirka 3-7 uker på å godskrive beløpene.

 • Global Refund trekker fra et gebyr bestemt av varens pris og utsalgslandet.

 • Les!

  Her er juledrammen billigst
  Kjøp spriten i Spania
  Europas billigste taxfree-varer
  Røverkjøp med bismak

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer