Sommerferien 2020

Sommerferie kan påvirke neste års feriepenger

Ferieavvikling i sommer kan i verste fall gi økonomiske konsekvenser til neste år.

PERMITTERT? Ferie i sommer påvirker både utbetalingene fra Nav i år, og neste års feriepenger. Foto: NTB Scanpix
PERMITTERT? Ferie i sommer påvirker både utbetalingene fra Nav i år, og neste års feriepenger. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

regjeringens pressekonferanse 15. mai ble det klart at Utenriksdepartementet opprettholder reiserådene: De fraråder utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige helt fram til 20. august.

Dette setter en stopper for ferieplanene til mange nordmenn.

Men, det er ikke bare coronavirusutbruddet og reiserådene som gjør denne sommerferien spesielt vanskelig for flere arbeidstakere.

HØYT SVEV: En drone følger ekstremsportutøveren Vest Ovcharove, som spinner gjennom lufta over Lysebotn. Så går det galt. Bilder fra Kamera One. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det er nemlig en god del permitterte på norske arbeidsplasser som lurer på hvordan det blir med deres ferie i år. Dessuten kan ferieplanene i år gå ut over både utbetalingene fra Nav, og feriepengene til neste år.

Andre er ennå i jobb, men tenker gjerne at de like greit kan avlyse hele ferien og jobbe gjennom sommeren. Kan de det?

Få ferieoversikt

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank anbefaler deg å avklare med arbeidsgiveren din i god tid før du tenker å ta ut ferien, slik at dere er enig om tidspunkt.

- Dette må du også huske å melde inn til Nav, da de stopper dagpengene i perioden du får utbetalt feriepenger, sier Tvetenstrand til Dinside, og viser til de som er permitterte og dermed mottar dagpenger fra Nav.

SOMMERPLAN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand ber deg planlegge denne sommerferien ekstra godt. Foto: Danske Bank
SOMMERPLAN: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand ber deg planlegge denne sommerferien ekstra godt. Foto: Danske Bank Vis mer

Dersom du er usikker på om arbeidsgiveren din har økonomi til å betale deg feriepengene dine, anbefaler forbrukerøkonomen deg å ta kontakt med dem så snart som mulig og spørre om dette. Børsen.no skrev tirsdag at svært mange arbeidsgivere ikke vil klare å utbetale feriepenger til sine ansatte.

Får du ikke feriepenger fra arbeidsgiver, kan det være du har krav på å få det dekket gjennom lønnsgarantiordningen hos Nav, så kontakt dem snarest mulig om dette. Det er nemlig stor pågang hos Nav i disse dager.

- Begynn å planlegg for at det kanskje ikke kommer feriepenger, eller at det vil ta litt tid før disse blir utbetalt. Denne sommeren er det nok lurt at mange planlegger en litt rimeligere ferie, og heller bruker pengene de har til overs til å sikre seg økonomisk for den usikre tiden framover, sier Tvetenstrand.

I det følgende har Dinside samlet opp noen typiske sommerferie-spørsmål som reises i disse dager og svarer på dem.

Kan arbeidsgiver kreve at jeg tar lenger ferie enn planlagt i sommer?

Ifølge ferieloven har du krav på tre ukers sammenhengende ferie mellom 1. juni og 30. september.

Arbeidsgiver skal drøfte tidspunkt for ferie med deg i god tid før ferieavvikling, og blir dere ikke enige, skal arbeidsgiver fastsette ferien og varsle deg om når ferien skal tas ut senest to måneder før ferien begynner etter hovedregelen.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Advokat Heidi Fuglesang hos Econa svarer i en artikkel at du har krav på beskjed om ferietidspunkt tidligst mulig og senest to måneder før ferien starter, hvis ikke særlige grunner er til hinder for dette.

Regelen er derfor at arbeidsgiver må gi beskjed om forlengelse av ferie senest to måneder før ferien begynner.

Kan arbeidsgiver endre eller avlyse sommerferien min?

Arbeidsgiver kan avlyse eller endre ferien din dersom dette er nødvendig på grunn av «uforutsette hendinger» som medfører «vesentlige driftsproblemer», heter det i ferieloven.

Coronapandemien er ikke i seg selv en uforutsett hendelse, men situasjonen kan utløse en slik uforutsett hendelse, påpeker advokat Fuglesang. Det skal imidlertid svært mye til, særlig nå som situasjonen stort sett er avklart og under kontroll.

Endring av ferie skal først drøftes med arbeidstaker, understreker hun.

Dersom ferien din blir endret eller avlyst av arbeidsgiveren, kan du kreve erstatning for dokumenterte utgifter du ikke får refundert, samt merkostnader som følger av endringen. Du bør orientere arbeidsgiver om slike kostnader i drøftelsene med arbeidsgiver, skriver Econa videre.

Eller kan jeg avlyse eller endre avtalt ferie grunnet situasjonen?

Fuglesang forklarer at i utgangspunktet regulerer ikke ferieloven en situasjon knyttet til uforutsette hendelser på din side. Du har dermed ingen rett til å få utsatt ferien, og må eventuelt ta opp et slikt ønske med arbeidsgiver.

Arbeidstilsynet bekreftet samme praksis overfor Dinside da vi snakket med dem i forbindelse med påskeferien: De forklarer at ferielovens bestemmelser ikke regulerer arbeidstakers adgang til å kreve at ferie trekkes tilbake.

Unntaket fra dette er dersom du blir syk i ferien, eller skal ut i lovbestemt permisjon.

Advokaten ber deg også huske på at det som hovedregel ikke er lov å overføre mer enn to uker ferie til påfølgende ferieår. Arbeidsgiver har plikt til å påse at denne regelen overholdes.

Hva skjer med planlagt ferie hvis jeg er/blir permittert?

Er du blant de mange permitterte norske arbeidstakerne, som hadde planlagt årets sommerferie lenge før coronaviruset slo ned i samfinnet, kan arbeidsgiver pålegge deg å ta ut den planlagte ferien selv om du er permittert.

Du og arbeidsgiver kan likevel avtale at ferien utsettes.

Feriefravær stopper imidlertid virkningen av permitteringen, noe som medfører at feriedager ikke teller med i beregningen av den totale tillatte permitteringstiden på 26 uker, understreker advokat Fuglesang.

I tillegg er det verdt å merke at du ikke får dagpenger når du avvikler ferie, og du må gi beskjed til Nav om at du har ferie.

Du har krav på å få utbetalt feriepenger som du har opptjent i fjor. Disse skal utbetales uten skattetrekk, fordi skattetrekket skjedde i fjor. Men, du tjener ikke opp feriepenger i perioden du er permittert, hvilket betyr at arbeidstakere som blir permittert i 2020 får en lavere utbetaling av feriepenger neste år.

12. mai var 119.000 av de helt arbeidsledige permittert, mens 127.000 av de delvis ledige var permittert, totalt 246.000, viser tall fra Nav.

Hva er mine rettigheter dersom jeg blir satt i karantene rett før eller under ferien?

Nav bekrefter at de som er smittet, eller antatt smittet, og dermed pålegges karantene, har rett til sykemelding. Hvis du er syk, vil du ha rett til å få det samme antall feriedager utsatt til senere i ferieåret.

Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes raskest mulig etter at du er tilbake på jobb.

Men, hvis du med viten og vilje har brutt nasjonale reiseråd og blir ilagt karantene ved hjemkomst til Norge, kan du tape retten til sykepenger. Du vil da kunne nektes sykepenger i karantenetiden, og du vil med andre ord ikke har krav på sykepenger i den perioden du skulle hatt ferie, advarer advokat Fuglesang hos Econa avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer