Sommersex er ofte risikosex

Det er en kjensgjerning at sommeren gir sexlivet en ny gnist, men det er også den årstiden da flest blir smittet av kjønnssykdommer.

Publisert
Sist oppdatert

Les også: Prevensjonsguiden

Det finnes mange ulike prevensjonsmidler for kvinner, men for menn finnes det fortsatt bare ett som er sikkert - kondom.

Mange bruker kondom for å forebygge uønsket graviditet, vel så mange burde ha brukt det til å forebygge kjønnssykdommer.

I dag finnes det ingen unskyldning for ikke å bruke kondom. Dette gjelder både kvinner og menn. Kondombruk handler om å beskytte seg mot seksuellt overførbare sykdommer som HIV og klamydia i tillegg til uønsket graviditet.

Hvert år registreres ca. 13.000 nye tilfeller av klamydia i Norge. Klamydiabakterien kan redusere evnen til å få barn både hos kvinner og menn. Dette kunne vært unngått med en mer bevisst kondombruk.

Kondom er ett nesten 100 prosent sikkert prevensjonsmiddel. Dette gjelder om den brukes ved hvert samleie fra begynelse til slutt og at den ikke går i stykker eller at den i slutten av et samleie glir av.

Kondomets historie går langt tilbake. Grekerne stolte på blindtarmen fra geit, og kineserne brukte rispapir innsmurt i olje. Japanerne brukte harde skilpaddeskall. På 1500-tallet brukte de kondomer av lin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer