Sommertid hele året!

Søndag får vi tilbake kveldene våre og strømforbruket faller 2 prosent.

I all enkelhet:  Sol opp- og nedgang i Greenwich, England i 2007.
I all enkelhet: Sol opp- og nedgang i Greenwich, England i 2007. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes makt og det finnes makt. Noen kan bestemme at T-banevognene skal være sølvfargede og andre kan forandre etterberegningsmetoden for sukkeravgiften. Men hvem er det som mandag får 400 millioner mennesker, de fleste av dem nokså sure, får vi tro, til å stå opp én time tidligere enn vanlig? Heter han noe, bor han noe sted? Har dette noensinne vært gjenstand for demokratisk behandling?

Og den samme onde guden tar plutselig lyset 25. oktober. Kveldene blir brått mørke og ubrukelige til utendørsaktiviteter.

Hensikten med "daylight saving time" var opprinnelig ikke å gi bønder, bygningsarbeidere og andre som jobber ute mer dagslys. Særlig bønder, som har fri arbeidstid, kan lett tilpasse dette selv. Nei, tanken var at man skulle spare lys i hjemmene om sommeren ved at solen besørget dette en time lenger.

Strøm og ulykker

I et land som Norge virker dette utmerket. Ikke bare behøver vi mindre lys inne, men de lyse kveldene holder folk helt ute av huset.

Den motsatte effekten inntrer når sommertiden skrus av igjen. I år skjer dette 25. oktober. Det er ikke så mye mer lys som behøves, men vi hadde ikke vaffeljern, fjernsynsapparater, datamaskiner, vannkokere, varmekabler og varmtvannsberedere hjemme i 1916, da sommertiden ble innført. At "noen" plutselig rapper høstkveldene våre, gjør at hele dette enorme skramleorkesteret spiller opp tidligere på kvelden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer