Sommertiden er over

I natt er det på tide å stille klokken igjen. Og nå skal du stille den tilbake.

Alltid noen som glemmer: Det er sikkert en fordel at det er i helgen vi stiller klokken. Foto: Colourbox.com
Alltid noen som glemmer: Det er sikkert en fordel at det er i helgen vi stiller klokken. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I natt, altså natt til søndag 31. oktober, er det igjen på tide å stille klokken. Det er slutt på sommertiden for i år, og klokken skal stilles en time tilbake.

Rent formelt skjer endringen i tid klokken 03:00 på natten, men mange foretrekker nok å stille klokken før de legger seg, eller morgenen etter.

Grunnen til at vi stiller klokken, er kort fortalt at vi, som mange andre land, har innført sommertid for å utnytte de lyse delene av døgnet bedre. Nå er imidlertid sommertiden slutt for i år.

00:00 eller 24:00 - hva er korrekt?

Gjelder mange land, men ikke alle

Norge er slett ikke alene om å praktisere sommertid, men det er opp til hvert land hvilken praksis som skal gjelde.

På den nordlige halvkule er sommertiden som regel fra månedene mars/april til oktober/november, mens det på den sørlige halvkule er motsatt. Der er det sommertid fra oktober til februar/mars.

Ikke sommertid på 70-tallet

Ifølge Wikipedia har man hatt sommertid i Norge i 1916, 1943–45 og 1959–65. Dessuten hadde man sommertid også om vinteren fra og med 11. august 1940 til og med 2. november 1942. Siden har Norge hatt sommertiden hvert år siden 1980.

I 1996 ble Norge og alle EU-land enige om at sommertiden starter siste søndag i mars og slutter siste søndag i oktober.

Sommertid har andre fordeler enn bedre utnyttelse av de lyse kveldene. Les hvorfor en tidligere DinSide-kollega vil ha sommertid hele året

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer