Sommervarmen gir skaderekord

Antall akutte skader fordobles når været er fint. Rekordmange pasienter oppsøkte Oslo skadelegevakt på mandag.

Mange skader tyder på høy aktivitet, og aktivitet er bra for folkehelsa, konkluderer avdelingsoverlege. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Mange skader tyder på høy aktivitet, og aktivitet er bra for folkehelsa, konkluderer avdelingsoverlege. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finværet lokker oss ut av hus og leiligheter og aktiviteten øker betraktelig når sola skinner. Det merkes også på skadestatistikken.

- Mandag hadde vi tidenes pasienttilstrømning med 447 pasienter. Det er 50 flere enn forrige rekord fra 18. mai 2004. Det henger sammen med aktiviteten i befolkningen; alle er på føttene døgnet rundt, forteller avdelingsoverlege ved Oslo skadelegevakt, Knut Melhuus.

Også Knut Johannessen ved Skadeortopedisk poliklinikk ved St. Olavs Hospital i Trondheim merker at sola har gjort oss ekstra yre. Poliklinikken tar imot pasientene som har blitt sendt videre fra legevakta.

- 35 pasienter ble sendt hit for å få øyeblikkelig hjelp på mandag. Det er nok rundt 15 mer enn vanlig. Generelt ser vi at antall skader fordobler seg når det er godt vær, sier Johannessen.

Hva gjør du når uhellet er ute? Les mer her

Sår på fingeren

Ifølge legene er de unge voksne overrepresentert blant pasientene, rett og slett fordi det er de som er mest aktive. Og mange av skadene henger sammen med typiske sommeraktiviteter.

- Skader etter bruk av engangsgrill er vanlig. Sykkelvelt er også en klassiker og en annen gjenganger er folk som skal ordne opp med ulike motorer uten at de slår dem av, forklarer Johannessen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer