Sommervarmen gir skaderekord

Antall akutte skader fordobles når været er fint. Rekordmange pasienter oppsøkte Oslo skadelegevakt på mandag.

Mange skader tyder på høy aktivitet, og aktivitet er bra for folkehelsa, konkluderer avdelingsoverlege. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Mange skader tyder på høy aktivitet, og aktivitet er bra for folkehelsa, konkluderer avdelingsoverlege. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Litt skader er vel noe som hører livet til.


Finværet lokker oss ut av hus og leiligheter og aktiviteten øker betraktelig når sola skinner. Det merkes også på skadestatistikken.

- Mandag hadde vi tidenes pasienttilstrømning med 447 pasienter. Det er 50 flere enn forrige rekord fra 18. mai 2004. Det henger sammen med aktiviteten i befolkningen; alle er på føttene døgnet rundt, forteller avdelingsoverlege ved Oslo skadelegevakt, Knut Melhuus.

Også Knut Johannessen ved Skadeortopedisk poliklinikk ved St. Olavs Hospital i Trondheim merker at sola har gjort oss ekstra yre. Poliklinikken tar imot pasientene som har blitt sendt videre fra legevakta.

- 35 pasienter ble sendt hit for å få øyeblikkelig hjelp på mandag. Det er nok rundt 15 mer enn vanlig. Generelt ser vi at antall skader fordobler seg når det er godt vær, sier Johannessen.

Hva gjør du når uhellet er ute? Les mer her

Sår på fingeren

Mange skader tyder på høy aktivitet, og aktivitet er bra for folkehelsa, konkluderer avdelingsoverlege. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP
Mange skader tyder på høy aktivitet, og aktivitet er bra for folkehelsa, konkluderer avdelingsoverlege. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: MAXPPP Vis mer


Ifølge legene er de unge voksne overrepresentert blant pasientene, rett og slett fordi det er de som er mest aktive. Og mange av skadene henger sammen med typiske sommeraktiviteter.

- Skader etter bruk av engangsgrill er vanlig. Sykkelvelt er også en klassiker og en annen gjenganger er folk som skal ordne opp med ulike motorer uten at de slår dem av, forklarer Johannessen.

Fall fra stiger, uhell på trampoliner og fotballskader er også gjengangere. De vanligste følgene er sår på fingeren og ankelforstuing, ifølge Johannessen.

Les også: Farlig engangsgrill

Bra for folkehelsa

Uhellene henger ofte sammen med at vi er litt uforsiktige, medgir Melhuus. Likevel vil ingen av legene komme med noen pekefinger i sommervarmen.

- Mange skader tyder på at aktiviteten i befolkningen er stor. Det at folk er ute og sykler og klatrer i trærne er bra for folkehelsa, så vi får heller se på skadene som en bivirkning. Og tross alt klarer vi jo å gjøre de fleste pasientene fornøyd med relativt enkel behandling, påpeker Melhuus.

Les også: Drikk i sommervarmen

- Hvor farlig er det å få et brudd da? De fleste har vært borti det, og litt skader er vel noe som hører livet til, mener Johannessen.

Selv om vi ikke skal redusere aktiviteten, kan det imidlertid være lurt å ta noen enkle forholdsregler. Sikre trampolinen med nett, bruk hjelm når du sykler og å drikk litt mindre alkohol, råder de to legene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer