Soppen invaderer føttene dine

Svette og trange sko kan få ubehagelige følger ...

20 prosent av oss får en soppinfeksjon i løpet av livet Foto: Dermnetzl.org
20 prosent av oss får en soppinfeksjon i løpet av livet Foto: Dermnetzl.org Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tinea pedis er ingen snill sopp du kan nyte til middag. Denne soppen finnes overalt rundt oss, og kan smitte fra dyr, mellom mennesker og direkte fra jord til menneske. Soppen kan ikke trenge inn i levende vev, men kan invadere hornlaget i huden, neglene og håret.

Nå som vi nærmer oss vinteren er vi ekstra utsatte for fotsopp, og er du aktiv jogger eller skiløper bør du passe ekstra godt på føttene dine. Vi har snakket med lege Kjetil Guldbakke ved hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og allmenlege Cecilie Arentz-Hansen i Lommelegen, for å få råd mot invasjonen.

Les også: De pinligste plagene

Hva er fotsopp?- Fotsopp er en infeksjon med soppsporer i det ytterste hudlaget. Det medisinske navnet for fotsopp er tinea pedis. Vi regner med at 10-20% av befolkningen vil få en soppinfeksjon i huden i løpet av livet, og fotsopp er kanskje den vanligste typen, sier Kjetil Guldbakke til DinSide Helse.

Er det forskjell på fotsopp og athletes foot? Eller sprekker mellom tærne?- Begrepet ”athletes foot” er kun en annen betegnelse for fotsopp. Vi skiller mellom ulike typer fotsopp. Vanligst er den typen som sitter mellom tærne. Denne angriper ofte mellom tredje og fjerde tå og fjerde tå og lilletå. Mange har ingen symptomer bortsett fra utslett. Vanlige tegn på infeksjon er rødhet, sprekkdannelse, skjelling og rødhet, sier han. En annen type fotsopp er den såkalt mokkasin-typen. Her får man et ”pudderaktig” skjellende utslett under fotsålen og lett rødhet i huden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer