Sorgløs ved 100 dollar fatet?

Hvor høy må oljeprisen bli før vi kan slappe av og droppe jobben? Våre uhøytidelige beregninger kan tyde på at den må opp i godt over 100 dollar fatet.

Publisert
Sist oppdatert

Ved inngangen til 2005, åtte år etter at det første innskuddet ble gjort, var markedsverdien av petroleumsfondet på svimlende 1.016 milliarder kroner.

Som om ikke dette var nok, publiserte Dagens Næringsliv onsdag denne uken egne beregninger som anslår statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten for årene 2005 - 2011 til over 1.500 mrd kroner.

For oss med drømmer om en løs og ledig oljesheik-tilværelse i nordiske omgivelser er dette meget gode nyheter. Det betyr jo at selv uten noen som helst avkastning de neste 6 årene, kan petroleumsfondets verdi være på 2,5 tusen milliarder kroner allerede om fem år.

En mill på hver

I et intervju for noen år siden anslo Steinar Strøm, professor i sosialøkonomi, at dersom de statlige fondene (oljefondet og folketrygdfondet) skulle kunne finansiere oss ut av pensjonskrisen og eldrebølgen, måtte de utgjøre mellom 2 og 3 tusen milliarder kroner. Og på den tiden var dette noe i nærheten av en utenkelig størrelse.

Nå som oljeprisene nærmer seg det dobbelte av nivået den gangen, er det ikke så utenkelig lenger. Det naturlige spørsmålet er derfor om pengesekken nå er så stor at vi ikke lenger trenger en streng og restriktiv pensjonsreform? Er oljeinntektene så store at de langt på vei kan løse folketrygdens problemer med å skaffe intekter nok til å dekke pensjonsutbetalingene?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer