Sosiale bånd bra for hjertet

Når du sier ”ja” ved alteret med din kjære ved din side og venner og familie som tilskuere, reduserer du risikoen for flere hjertelidelser.

Publisert
Sist oppdatert

Å være gift og å ha et sterkt sosialt nettverk, kan beskytte deg mot hjertelidelser, viser en ny undersøkelse.

Studien besto av nesten 15.000 menn og kvinner og viste at de som var gift, gikk i kirken og hadde mange venner og slektninger, hadde færre faktorer som kunne føre til hjertelidelser.

Slike problemer, som for eksempel høyt blodtrykk, rammet oftere ugifte og mer usosiale mennesker.

- Folk som er gift og har et sterkt sosialt nettverk viser også mindre behov for å røyke enn deres ugifte og mindre sosiale motstykker, sier forsker Chris J. Armstrong til WebMdHealth.

Røyking er som kjent en klassisk risikofaktor for hjertesykdommer.

Det virker dessuten som om menn får en ekstra bonus for å ta turen opp til alteret. Gifte, sosiale menn er mer fysisk aktive. Dette gjelder imidlertid ikke for kvinner.

Deltakerne i undersøkelsen ble fulgt fra 1990 til 2002, og de ble spurt om deres ekteskapsstatus, kirkebenyttelse, medlemskap i klubber og hvor mange venner og slektninger de hadde for å hjelpe dem gjennom gode og dårlige dager. I tillegg gikk alle gjennom en fysisk test for å se på risikoen for hjertelidelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer