Søsken bedre helseindikator enn foreldre

Dersom en av dine søsken har en hjertesykdom, kan det være en bedre indikator på at du er i risikosonen enn hvis foreldrene dine er syke.

Publisert
Sist oppdatert

Det er forskere i Ohio som har stått for undersøkelsen, der nesten 8500 friske personer ble undersøkt. Forskerne fant ut at du har 2,5 til tre ganger større sjanse for å ha en hjerte- eller arteriesykdom dersom din bror eller søster har fått sykdommen.

Utgangspunkt i søskenEn viss likhet med foreldrene fant man også, men i mye mindre grad, i følge MSNBC. Leger burde derfor ta mer utgangspunkt i søskens helsetilstand enn foreldrenes, mener forskerne.

Under en legeundersøkelse blir pasienter ofte spurt om moren eller faren har en sykdom, men man overser som regel søskens helse.

Visste ikke om ulikheten- Familiehistorie har i mange år blitt sett på som en faktor for å forutse en persons sjanse for å utvikle hjertesykdommer tidlig i livet. Men vi visste aldri at det var en forskjell mellom søsken og foreldre, sier doktor Roger Blumenthal, som ledet undersøkelsen.

Selv folk som virker friske, kan måtte jobbe hardt for å redusere risikoen for en hjertesykdom hvis en av søsknene har det. Dette kan bety bruk av medisiner, god diett og trening.

 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer