Søtpotet: Godt, og sunt for diabetikere

Ikke bare smaker det nydelig, det kan være sunt også., skriver lege og urtemedisiner Bernt Rognlien.

Publisert
Sist oppdatert

Søtpotet er en grønnsak vi bør spise mer av i Norge. Ny forskning, riktignok er det studier på dyr, viser at den virker stabiliserende på blodsukkeret og reduserer insulinresistens.

Høyt nivå av insulin i blodet som ikke fungerer som det skal kalles insulinresistens og er hovedårsaken til diabetes type 2. Det er nærmere 150.000 i Norge som har fått stilt diagnosen, og det er kanskje like mange som går med sykdommen i et tidlig stadium uten å ha fått diagnosen enda.

Et for stort kalori inntak, overvekt og hyppige måltider med søtsaker, hvitt brød, pasta og andre raske karbohydrater sammen med lite mosjon er årsaken til denne livsstilsykdommen som øker mest i Norge.

Diabetes type 2 kan behandles med vektreduksjon, regelmessig mosjon, regelmessige og mindre måltider, kraftig reduksjon av sukkerholdig mat og mindre brød, poteter og pasta. På en slik diet er det mange som i en overgangsfase får kraftig søttrang, da er det godt å vite at flere matvarer som smaker søtt kan virker positivt stabiliserende på blodsukkeret og redusere insulinresistens. Kanel som krydder har en slik virkning, det har også søtpoteten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer