Søtsaker? Bare må ha det!

Klarer du ikke å stoppe når du først begynner å spise godteri og potetchips? Da kan du være avhengig av sukker og karbohydrater.

Publisert
Sist oppdatert

Søtsaker? Bare må ha det!

Klarer du ikke å stoppe når du først begynner å spise godteri og potetchips? Da kan du være avhengig av sukker og karbohydrater.

Av ernæringsfysiolog Hanna Hånes

Typisk for deg som er sukker- eller karbohydratavhengige, er at du ofte er sugen på noe søtt, eller liker å spise brød og annen stivelse. Kanskje hopper du over frokosten og lar lunsjen være dagens første måltid.

- Men like etter lunsj føler du deg gjerne trøtt, ukonsentrert og kanskje irritabel. Samtidig får du veldig lyst på sjokolade, cola eller noe annet søtt. Straks føler du deg bedre og får mer energi. Men et par timer etter er du like trøtt og uopplagt på nytt. Mønsteret gjentar seg også etter middagen, skriver dr Fedon Lindberg i boken Naturlig slank .

Lindberg mener søtsuget skyldes hormonforstyrrelser. Kroppen din klarer ikke å takle plutselige doser med karbohydrater. Blodsukkeret stiger, for så å falle raskt. Da blir du trøtt og du blir sugen etter sukker for å få påfyll .

Lindberg mener at de fleste av dem som har overvekt og type 2 diabetes er karbohydratavhengige. Hvis du regulerer blodsukkeret bedre ved å spise faste måltider, også frokost, og unngår karbohydrater som gir rask blodsukkerstigning, kan du bli kvitt din karbohydratavhengighet. I praksis innebærer det at du må satse på et kosthold med lav glykemisk indeks.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer