Sov bedre med støy

Fungerer like godt som piller.

Hvis Jon Blund boikotter deg om natta, kan det hende en lydmaskin vil hjelpe. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: colourbox.com
Hvis Jon Blund boikotter deg om natta, kan det hende en lydmaskin vil hjelpe. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lydmaskiner som kan få deg til å føle som om du er midt i skogen eller på stranden, virker nesten så godt som sovemedisin, viser en ny undersøkelse.

Les også: Derfor sover du dårlig

Det er Consumer Reports Magazine som står bak undersøkelsen hvor en gruppe testpersoner som hadde søvnproblemer fikk prøve en rekke lydmaskiner i ti netter. Hver maskin ble testet av minst ti personer, som skulle finne ut om de sovnet fortere og om de sov lengre, med maskinen på.

Vannlyder

De første syv dagene ble maskinene stilt inn for å gi hvit støy (en konstant lydbølge) eller en tilsvarende lyd som hørtes ut som en vifte eller et fossefall. De tre neste nettene, kunne testpersonene selv velge hvilke lydeffekter de ville høre på, alt fra regn til sildrende vann.

Lyder med en konstant lydbølge viste seg å gi testpersonene bedre nattesøvn, i tillegg til at de sovnet fortere.

Les også: 1 av 2 er snorkefanger

Bra for alle

- Du trenger ikke å ha et søvnproblem for å dra nytte av hvit støy i bakgrunen, sier David N. Neubauer fra John Hopkins Sleep Disorders Center, som er tilhenger av disse maskinene.

Maskinene bidrar til å stenge ut andre lyder som kan holde deg våken i løpet av natta.

Det var Brookstone Tranquil Moments Sound Therapy System, en lydmaskin til $129 dollar, som var favoritten til testpersonene. Klikk her for mer informasjon om lydmaskinen og flere anmeldelser av maskinen.

- Mer dokumentasjon

Ståle Pallesen, som er professor og søvnforsker ved Universitetet i Bergen, sier at studien rent metodisk ikke var god nok, på grunn av at den ikke hadde en kontrollgruppe.

- Skal man kunne komme dithen at man anbefaler slike støymaskiner til personer med søvnproblem, bør det dokumenteres at slike maskiner over tid virker like bra eller bedre enn moderne ikke-farmakologisk behandling som kognitiv-atferdsterapi, eventuelt like bra eller bedre enn sovemedisin, sier han til DinSide Helse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer