Sov deg frisk

En god natts søvn gjør deg ikke bare uthvilt og mer opplagt. Søvnen reduserer også risikoen for mange sykdommer og psykiske problemer. Her er våre ti tips for bedre nattesøvn:

Publisert
Sist oppdatert

Sover du nok? Mangel på søvn kan være en viktig årsak til at du ikke klarer å holde deg frisk og glad.

Mye tyder også på at kroppsvekten stiger i takt med søvnproblemene. Ikke bare fordi du trøstespiser mer, men på grunn av at forbrenningen blir forstyrret av søvnmangel.

Syk og dumDet finnes ingen fasit på hva som er nok søvn hver natt. Alt mellom ni og seks timer regnes som normalt, hovedregelen er at du skal sove så mye at du føler deg uthvilt hver dag.

Den mentale kapasiteten er det første som ryker når du ikke får nok søvn om natten. Resultatet er at du blir mindre observant, husker dårligere og får problemer med å tenke klart.

På lang sikt kan søvnmangelen gi deg høyere blodtrykk, vektproblemer, psykiske problemer og depresjoner. Risikoen for ulykker stiger også når du blir mindre observant på omgivelsene rundt deg. Det er også kjent at langvarig mangel på søvn kan gi høyere risiko for hjertesykdommer og slag.

Drøm søttHar du lyst til å våkne frisk og uthvilt i morgen tidlig? Da bør du prøve noen av disse rådene for bedre nattesøvn:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer