Sov på jobben

Hva er løsningen for trøtte natteravner? En høneblund på jobben.

Publisert
Sist oppdatert

Trøtte arbeidstagere jobber dårlig. Løsningen kan være en kort hvil på sofaen, mener en gruppe australske forskere.

I noen yrker kan nemlig søvnige øyne være direkte livsfarlig og føre til at vi gjør alvorlige feil på jobben. For når kroppen vil sove, synker reaksjonsevnen og det blir vanskeligere å ta riktige avgjørelser.

- Nattevakter krever at de ansatte jobber mens kroppen egentlig er innstilt på søvn. Resultatet er redusert sikkerhet, både for ansatte og pasienter, sier professor Doug McEvoy som har ledet forskningen på en gruppe sykepleiere på nattevakt.

Ille som promilleForskerne ved Adelaide Institute of Sleep Health har testet hvordan en høneblund kan gjøre sykepleierne mer opplagte på jobben. Testene har vart ifra alt fra fem minutter til to timers hvile, og resultatet er klart: En kort hvil på ti minutter er aller best for å bli mer våken og opplagt.

Dermed kan en kort lur på jobben være svært lønnsomt på mange arbeidsplasser. Tidligere undersøkelser har nemlig vist at tretthet reduserer reaksjonsevnen på samme måte som 0,8 i promille. Det betyr at trøtte arbeidstakere er like slurvete som når du har drukket 2-3 halvlitere øl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer