Sove med åpent vindu? Du kan miste tusenvis på forsikringen

Forsikringsselskapene krever at du er forsiktig, om du vil lufte om natta.

TYVER INN VINDUET: Får du en tyv på besøk inn et åpent vindu, kan innboforsikringen avkorte erstatningen. Det står i sikkerhetsforskriftene som du på et tidspunkt godtok. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
TYVER INN VINDUET: Får du en tyv på besøk inn et åpent vindu, kan innboforsikringen avkorte erstatningen. Det står i sikkerhetsforskriftene som du på et tidspunkt godtok. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka er fire om morgenen. En kvinne våkner av noen rare lyder.

Hun åpner øynene, snur seg i sengen og ser rett på en mann. Han henger med overkroppen inn soveromsvinduet, og forsyner seg av alt han kommer over før han legger på sprang.

Med seg har tyven en Macbook, briller og noen klær – til en verdi på hele 33.860 kroner.

Men kjæresten hennes, som eide leiligheten og tingene, får ikke tilbake alle disse pengene fra forsikringen. Blant annet fordi vinduet tyven brukte, stod åpent.

LES OGSÅ: Kjøpte Rolex til 100.000 kontant, forsikringen nektet å dekke

Klaget, kom ikke gjennom

Mannen fikk avkortet erstatningen med 20 prosent. Det betyr at 7.372 kroner av de tapte pengene ikke vil bli erstattet av innboforsikringen hans, fra Storebrand Forsikring. For sikkerhetsforsikriften deres sier blant annet følgende:

Dette sier forskriftene til forsikringselskapene

 • Sikkerhetsforskriftene til de ulike selskapene sier hva du må gjøre for å få fullt utbytte av forsikringen. Merk at dette kan ligge utenfor de generelle vilkårene.
 • Storebrand og If: «Vindu i luftestilling regnes ikke som forsvarlig sikret.»
 • Tryg: «Vinduer i luftestilling regnes ikke som forsvarlig sikret mot inntrengning.»
 • Frende: «Vindu i luftestilling anses ikke lukket.»
 • DNB: «Vindu i luftestilling regnes ikke som lukket.»
 • KLP: «Vindu i luftestilling regnes ikke som forsvarlig sikret.»

 • «Vinduer og andre åpninger skal være lukket og forsvarlig sikret med haspe eller lignende. Vindu i luftestilling regnes ikke som forsvarlig sikret».

  Dette kunne ikke mannen forstå. Han mente det måtte være lov å lufte på natta, og klagde Storebrand inn til Finansklagenemnda. Men nemnda er enig med forskikringsselskapet.

  De viser blant annet til at leiligheten lå sentrumsnært, i første etasje, og at gjenstandene som ble stjålet lå like ved vinduet. I tillegg til at sikkerhetsforsikriften altså ble brutt.

  Må ha sammenheng

  - Erstatningen kan avkortes helt eller delvis ved brudd på sikkerhetsvilkårene, sier kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand til Dinside.

  Men de lover å ikke se svart/hvitt på det. Om du sover med vinduet åpent, skal du bare få avkortet erstatningen om flere ting var på gal side av forskriftene.

  - Erstatningen kan ikke avkortes uten at det er en klar årsakssammenheng mellom brudd på sikkerhetsforskriften og handlingen som fører til skade, forklarer Sættem.

  Sover du ofte med åpent vindu? (Avsluttet)
  Ja(91%) 8453
  Nei(9%) 790
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Luft, men vær forsiktig

  Sættem nevner for eksempel det å ikke ha verdisaker liggende nær vinduet. Og at man bør være ekstra forsiktig om man bor i første etasje.

  - Det er helt ok å sove med vinduet på soverommet på vidt gap når det er varmt om sommeren, såfremt man fjerner verdisaker fra vindusområdet, oppsummerer kommunikasjonssjefen.

  - Det er for øvrig en mild avkortning i denne saken, sier Sættem, og viser til at de avkortet erstatningen med 20 prosent, og langt fra 100.

  LES OGSÅ:
  Slik får du sove i sommervarmen
  Kjøpte Rolex til 100.000 kontant, forsikringen nektet å dekke
  Se hva forsikringen dekker etter lynnedslag
  Ikke legg igjen jakker og nøkler i ubevokta garderober

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer