Søvnige pollenallergikere

Zyrtec, landets mest solgte pollenmedisin, har ifølge flere amerikanske tidsskrifter en søvndyssende bivirkning og brukere bør være forsiktig med bilkjøring og risikobetont fysisk aktivitet.

Publisert

Zyrtec markedsføres i Norge som en pollentablett uten sedativ - det vil si søvndyssende - effekt. Dette er ikke tilfelle ifølge flere rapporter fra medisinske miljøer i USA.*

Norske pollenallergikere husker med gru tilbake til 80-tallet og første generasjon av pollentabletter. De var så søvndyssende at det nesten var bedre å leve uten.

Zyrtec kan imidlertid ikke sammenlignes med disse, men tre uavhengige amerikanske tidsskrifter peker på undersøkelser som viser at Zyrtec har en "signifikant" sedativ effekt. Det vil si at den kan forårsake trøtthet, konsentrasjonssvikt og økt risiko ved blant annet bilkjøring.

Stort produktivitetstap

Sedative medisiner utsetter brukeren for økt ulykkesrisiko og generelt produktivitetstap. Ifølge tidsskriftet "Clinical Courier" har brukere av førstegenerasjons pollenmedisin 50 prosents større ulykkesrisiko i trafikken. Mellom 15 og 20 millioner amerikanere bruker fremdeles denne type sedativ pollenmedisin og produktivitetstapet er beregnet til fire milliarder dollar.

I Norge er Zyrtec-tabletten markedsleder med over 50 prosent av markedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer