Søvnmangel gir økt appetitt

Søvnmangel gjør deg ikke bare tregere, trøttere og sykere. Det kan til og med forårsake at du legger på deg - eller blir fet - ifølge forskere.

Publisert
Sist oppdatert

Det har lenge vært kjent at for lite søvn påvirker hjernen, og fremfor alt hukommelsen og prestasjonsevnen.

Nye undersøkelser viser at søvn også har en stor effekt på kroppen. Ifølge den amerikanske søvnforskeren Eve Van Cauter risikerer trøtte mennesker å eldes tidligere. De er også mer usatt for å få et svekket immunforsvar, og de har også en større risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, diabetes og fedme.

Fullt muligÅ bli fet av søvnmangel er fullt mulig, ifølge søvnforskeren.

- For lite søvn øker suget etter søtsaker. Det samme kan skje etter at man har spist fet og kraftig mat som chips, sier hun til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Etter en test med 11 friske menn kunne den amerikanske søvnforskeren konstatere at søvnmangel forårsaket økt innhold av stresshormonet kortisol. Følsomheten ovenfor insulin ble dårligere, utskillelsen av veksthormoner ble rammet, og kroppens innhold av hormonet leptin ble redusert. Tidligere forskning viser at leptin i stor grad påvirker appetitten.

- Det stemmer også med store, epidologiske studier som har blitt gjort. Folk som ikke sover så lenge blir i gjennomsnitt tykkere. Disse studiene målte BMI og kroppsmasseindeks. Men jeg tror at søvnmangel fremfor alt fører til bukfedme, sier Eve Van Cauter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer