Søvnmangel kan være livsfarlig

Lite søvn over tid kan føre til hjertesykdom. Se hvor mye du bør sove.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskergrupper fra University of Warwick og University College London har nemlig sett på sammenhengen mellom søvnmønster og dødelighet over 20 år blant mer enn 10.300 statlig kontoransatte. De fant en doblet risiko blant de som kuttet ned på søvnen fra sju til fem timer per natt sammenlignet med de som holdt seg til sju timer per natt, ifølge BBC.

Søvnmangel kan også påvirke moralen din:

Forskningen, som ifølge BBC skal presenteres for foreningen British Sleep Society, er basert på data som ble samlet inn mellom 1985 og 1988 og data fra oppfølgingen i 1992 og 1993.

Forskerne kontrollerte for andre mulige faktorer som alder, kjønn, ekteskapsstatus, grad av sysselsetting, røyking og fysisk aktivitet. Når de hadde justert for disse faktorene kunne de skille ut hvilken effekten endringer i søvnmønsteret over fem år hadde på dødeligheten 11 til 17 år senere.

Ifølge BBC hadde de som kuttet ned på søvnen fra sju til fem timer per natt altså dobbelt så stor risiko for å dø av hjerte- og karproblemer som de som holdt seg til sju timer per natt, og 1,7 ganger økt risiko for død generelt for de som sov fem timer eller mindre per natt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer