Soya eller østrogen?

Kvinner i overgangsalderen velger ofte alternativ behandling av overgangsplager. Men er soya like effektivt som østrogen? Og hva er bivirkningene?

Publisert
Sist oppdatert

Østrogenbehandling har i mange år vært til stor hjelp for kvinner i overgangsalderen. Medikamentene reduserer plager som svettetokter, humørsvingninger og søvnproblemer.

Men for seks år siden kom en ny rapport som slo ned som en bombe i medisinske miljøer: Langvaring behandling med østrogen ga betydelig økt risiko for dødelig brystkreft og blodpropp.

Plutselig virket alternativer som soyatilskudd, akupunktur og naturmidler mye mer attraktive, og antallet kvinner som brukte østrogen i overgangsalderen sank betydelig. Men kan soya gi like god effekt som legemidlene? Og hva med andre alternative behandlingsformer?

Effektivt østrogen- Tre av fire kvinner i overgangsalderen opplever god effekt av østrogen. Men færre enn halvparten av de som brukte alternative behandlingsformer oppga at de hadde hatt god effekt, skriver en gruppe forskere i Tidsskrift for Den norske Lægeforening tidligere i år.

De har undersøkt effekten av østrogen kontra alternative tiltak som soya, akupunktur eller naturmidler i overgangsalderen. Tallene som bygger på 150 intervjuer med kvinner i overgangsalderen i Trondheim, viser tydelig at de tradisjonelle legemidlene ser ut til å gi flere kvinner god hjelp mot overgangsplagene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer