Soya til overgangsalderen

Da det ble kjent at østrogenbehandling øker risikoen for hjertesykdom og noen typer kreft, kuttet over en fjerdedel av norske kvinner ut behandlingen. De kan kanskje hjelpes av kosttilskudd basert på soya, tofu, pollen og natto.

Publisert
Sist oppdatert

I 1999 var det mer enn 200.000 norske kvinner som brukte østrogentilskudd mot forskjellige overgangsplager, men frem til 2003 kuttet mer enn 60.000 kvinner ut disse medisinene.

Hovedsakelig fordi en rekke studier som ble fremlagt i denne tiden viser at østrogen gir alvorligere bivirkninger enn tidligere antatt, og ikke virker så bra legene trodde.

To ganger i løpet av 2003 endret Statens legemiddelverk sin terapianbefaling som følge av de alvorlige bivirkningene man oppdaget.

Det fører til at mange er på utkikk etter gode alternativer, og det kan være vanskelig siden tilbudene er omfattende og dokumentasjonen er tynn.

De mest populære mulighetene er: 1) Soya som mat2) Soyabaserte kosttilskudd3) Andre kosttilskudd

Soya i forskjellige matretter kan dempe plager i overgangsalder. Det er gjort flere studier som viser at mat av soya og soyamel i beskjedne mengder, 40-50 gram pr. dag i fire til seks uker, kan lindre hetetokter og andre plager i overgangsalder. Brukes det over lengre tid kan det også bidra til å forebygge benskjørhet. Man tror i dag at dette skyldes det høye innholde av fytoøstrogener. Denne virkningen er best hvis man bruker soyabønner, soyamel eller kombinasjon av soyafiber og -protein.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.